İthal Hekim tartışması sürüyor, YÖK şimdilik suskun

Haber Giriş : 23 Şubat 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Bursa'da açıkladığı 'yabancı hekimlere çalışma izni' sağlık camiasında tartışılıyor. Tabip odaları, doktorların yabancı olmasından çok, Türk doktorlardan farklı koşullarda çalıştırılmak istenmesine karşı çıkıyor. Türk doktorların başka ülkelerde çalışmak için 'tıp eğitiminin uygunluğu' şartı aranırken, AB ülkeleri ve ABD, Türkiye'deki tıp fakültelerinin diplomasını yeterli görmüyor. Gelecek yabancı doktorların yeterliği konusunda yetkili olan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ise taslak aşamasında tartışmaya girmek istemiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, taslak için ilgili kuruluşların görüşlerinin alınacağını söyledi.

'Fırsat eşitsizliği olmasın'
Sağlık Bakanlığı'nın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan doktorların Türkiye'de çalışmasını sağlamak üzere üstünde çalıştığı sağlık kanunu tasarısı taslağı tartışması sürüyor. Tabip odaları, sekiz aydır üzerinde çalışılan taslağın yabancı doktor çalıştırmayla ilgili hükümlerine itirazı iki noktada toplanıyor: 1. Türkiye'de doktor eksiği yok. Sorun organizasyonluktan kaynaklanıyor. Dışarıdan doktor ithal etmeye ihtiyaç yoktur. 2. Gelecek yabancı doktorlar zorunlu hizmet, ücret gibi konularda Türk doktorlarla eşit koşullara tabii tutulacak mı? Eğer tutulacaksa sorun yok. Ancak yabancı doktorlar özel sitelerde toplanacaksa bu fırsat eşitsizliği yaratır. İşte o zaman büyük tepki gösteririz.

Avrupa'da Türk'e geçit yok
Avrupa Birliği ve ABD'de yabancı doktorlara çalışma kısıtlaması getirilmiyor. Ancak, doktorun aldığı tıp eğitiminin uygunluğu araştırılıyor. Bu ülkeler kendi tıp fakültelerinde okuyan ve diploma alan yabancıların doktor olarak çalışmasına karşı çıkmıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ve ABD'de Türkiye'deki hiçbir tıp fakültesinin diploması hastanede çalışmak için yeterli sayılmıyor. Bu ülkelerde, eksik derslerin giderilmesi talep ediliyor.

YÖK şimdilik suskun
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre, yabancı hekimler, diplomaları bakanlık tarafından onaylandıktan sonra çalışabilecekler. Ancak mevcut mevzuatta söz konusu diplomaların Türkiye'deki tıp fakültelerine denk olup olmadığına Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) karar veriyor. Başka ülkelerde tıp eğitimi alan Türk doktorlar YÖK'ten denklik belgesi aldıktan sonra Sağlık Bakanlığı'ndan onay alarak Türkiye'de çalışabiliyor. Aldığı dersler yeterli görülmeyen yabancı doktorlar ÖSYM tarafından yapılan bir sınava da tabi tutuluyor. YÖK, bakanlığın hazırladığı Sağlık Yasası taslağı üzerinden tartışmaya katılmak istemiyor. YÖK, yetkilileri, "Önümüze somut bilgiler gelmediği sürece çalışmalar hakkında yorum yapamayız" diyerek tartışmaya temkinli yaklaşıyor.

Akdağ: Görüşleri alacağız
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına imkân sağlayacak yasa değişikliği konusunda tarafların görüşlerini mutlaka alacaklarını söyledi. Katar'a yaptığı resmi ziyaret dönüşünde dün Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Akdağ, "Bu konuyla alakalı bir çalışma yapıyoruz. Kuşkusuz tabii tarafların görüşlerini alacağız, değerlendireceğiz, ona göre şekil vereceğiz" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber