Anadil için Bulgar formülü!

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu’nda, ‘anadilde eğitim’ krizi aşılamayınca, BDP resmi dilin yanısıra “anadilini öğrenme ve kullanma hakkı” tanıyan “Bulgar modeli”ni önerdi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Eylül 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anadil için Bulgar formülü!

Şebnem HOŞGÖR

Komisyonun dünkü toplantısında, BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in önerisi üzerine, “Eğitim ve öğrenim hakkı” yeniden müzakere edildi. CHP ve MHP'nin yanısıra, AKP de 'eğitim dili'nin Türkçe olması gerektiği konusunda görüş bildirdi. Ancak BDP'li Önder, anadilin bir “hak” olduğunu belirterek, Kürtler'in anadilini öğrenmelerinin engellenemeyeceğini söyledi. AKP'li M. Ali Şahin, “Siz Türkçe'nin yanında, Kürtçe de öğetilsin diyorsunuz öyle mi?” diye sordu. Bunun üzerine Önder, “Hayır, Kürtçe eğitim yapılmasını istiyoruz, isteyen Türkçe de öğrenmeli. Bu partim için vazgeçilemez. Ben, yine partime sorayım ama bu sağlanamazsa, bizim bu masada oturmamızın anlamı olmaz” diyerek rest çekti.

BDP'li Önder: Uzlaşalım

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Önder tavrını yumuşattı. BDP'nin “iki dilli eğitim” önerdiğine işaret eden CHP'li Rıza Türmen, bunun tartışılabileceğini söyledi. CHP'li Süheyl Batum ise partisin görüşünün “Eğitim dilinin Türkçe” olması yönünde olduğunu ifade etti. Bunun üzerine BDP'li Önder, anadille ilgili “Bulgar Anayasası'nda”ki formülü önerdi.

Bulgar Anayasası'ndaki düzenleme şöyle: “Bulgar dilinin öğrenilmesi ve kullanılması, her Bulgar vatandaşı için bir hak ve yükümlülüktür. Anadili Bulgar dili olmayan vatandaşlar, zorunlu Bulgarca öğrenimi yanısıra kendi dillerini öğrenme ve kullanma hakkına sahiptirler. Resmi dilin kullanılacağı haller kanunla belirlenir.”

CHP'li Atilla Kart ve Rıza Türmen öneriye sıcak bakarken, Süheyl Batum, “Bu öneriyi partiye sormamız lazım” dedi. Bunun üzerine 4 partinin öneriyi partilerine götürüp görüşlerini almaları kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber