Ceplerde numaralar başka operatörlere aynen taşınacak

Haber Giriş : 24 Şubat 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu, 2006 yılında izleyeceği iş planını açıkladı. Kurumun bu yıl gündeminde, cep telefonu numaralarının başka operatörlere aynen taşınabilmesi, numara gizlemenin ortadan kaldırılması ve yeni nesil sistemler başta olmak üzere çeşitli konulardaki düzenleme ve yetkilendirmeler bulunuyor.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Kurum Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha ve Telekomünikasyon Kurulu Üyesi Ahmet Hamdi Atalay ile 2005 yılı faaliyetlerinin yanı sıra bu yıl izleyecekleri iş planını, düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Karaçuha, toplantının başlangıcında 2005 yılı faaliyetlerini anlattı. Geçen yıl numara taşınabilirliği konusunda çalışma yaptıklarını ve çalışmanın bu yılın ortalarına doğru sonuçlandırılmasının planlandığını ifade etti.

2005 GELİRLERİ

Geçen yıl 218 işletmeciye sektörde faaliyette bulunmak üzere ruhsat ve izin verildiğini kaydeden Karaçuha, bütçe konusunda bilgi verirken, gelirlerin 735 milyon 672 bin 260 YTL, giderlerinin 46 milyon 620 bin 493 YTL olarak gerçekleştiğini, 526 milyon 555 bin 492 YTL'nin Hazine'ye aktarıldığını söyledi.

Karaçuha, geçen yıla göre Hazine'ye aktarılan orandaki düşüşün ise operatörlere kesilen cezanın azalmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Telekomünikasyon Kurulu Üyesi Ahmet Hamdi Atalay da 3G olarak adlandırılan yeni nesil mobil iletişim sistemleri konusunda geçen yıl Türkiye'ye en uygun teknoloji ve bu alanda verilecek lisans sayısını belirlemek üzere çalışma yaptıklarını, yeni nesil teknolojilere ilişkin lisansların bu yılın ortalarında verilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

KAYIT DIŞI CEP TELEFONLARI

Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Mustafa Ünver de kayıt dışı cep telefonlarının kayıt işlemlerinde ulaşılan sonuçlara ilişkin bilgi verdi.

Kayıt yaptırmayan 604 bin 651 telefonun kapatıldığını, klonlu olduğu halde kayıt ücreti ödemeyen 257 bin 126 cihaz bulunduğunu ifade eden Ünver, bunlar üzerindeki çalışmanın devam ettiğini belirtti.

Ünver, 17 milyon 863 bin 848 cihazın kayıt altına alındığını, Kurumun kasasına kayıt işlemlerinden 71 milyon YTL girdiğini ifade etti.

KANUNSUZ YAYINLARI İZLEYEN SİSTEM

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer, geçen yılın faaliyetleri ve bu yılki iş planlarına ilişkin ayrıntılı açıklamalar yaptı.

Acarer, Milli Monitör Sistemi'nin işletme etkinliğinin artırılması konusunda, 2 yıl önce tamamlanan 36 milyon dolarlık sistemin, usulsüz ve kaçak yayınları izleyebildiğini, sistemin yeni emisyon noktalarının tespitinde etkin kullanılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye'deki yaklaşık 24 bin baz istasyonundan yüzde 96'sını denetleyerek kati sertifikalarının verildiğini belirten Acarer, denetimlerin süreceğini, ayrıca radyo ve televizyon vericilerinin ölçümlerine ağırlık vereceklerini ve anten kirliliğini önlemeyi amaçladıklarını söyledi.

CEPTE NUMARA DEĞİŞİKLİĞİ VE NUMARA GİZLEME

Acarer, cep telefonlarından rahatsız edilmeyi önlemek üzere numara gizlemenin ortadan kaldırılması konusunda da çalışma yaptıklarını belirtti. "Arayanın ne kadar hakkı varsa, aranan kişinin de numarayı görme hakkı bulunduğunu" vurgulayan Acarer, teknik olarak bazı santrallarda değişiklik yapılması, konunun ayrıca hukuki altyapısının oturtulması gerektiğini dile getirdi.

Acarer, santrallerin uygun hale getirilmesi için GSM operatörlerinin uyarıldığını ve 2 yıl süre verildiğini, bu sürenin 5-6 ayının geçtiğini, kalan sürede operatörlerin modifikasyonlarını yapmalarını beklediklerini ifade etti.

Cep telefonu operatörü değişikliğinde numaranın diğer operatöre aynen taşınabilmesi konusunun bu yıl üzerinde çalışacakları en önemli konulardan birisi olacağını vurgulayan Acarer, tüketici mağduriyetlerini önleyecek tedbirleri dikkate aldıklarını, öncelikle teknik altyapının hazır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Acarer, GSM'de kapsama alanının genişletilmesinin hedeflendiğini, özellikle sınır bölgelerde baz istasyonlarının yaygınlaştırılmasının öngörüldüğünü, bu yıl kapsama alanı sorununun çözümüne ağırlık vereceklerini bildirdi.

3. nesil telefonların konuşmanın ötesinde yayın içeriği ile gündemde olacağını, bu telefonlarda sinema, video, spor, reklam, haberler ve oyun gibi seçenekler bulunacağını anlatan Acarer, bu yayınların içeriğinin uygunluğu konusunda RTÜK ile sıkı bir işbirliği içinde çalışmalarının zorunlu olduğunu belirtti. Wimax gibi yeni sistemlerin kurum gündeminde olacağını dile getiren Acarer, karasal sayısal yayın testlerinin başladığını, kurumun bu faaliyette çok aktif bir rol üstleneceğini ifade etti.

CİHAZLARA "CE" ONAYI

Acarer, elektronik cihazların standartlara uygunluğunu gösteren CE onayının yetkili kuruluşlarca verildiğini ancak Türkiye'nin bu sertifikayı verecek kuruluşu olmayan Avrupa'daki 4-5 ülkeden birisi olduğunu belirtti.

Sertifika verecek kuruluşun olmamasının maliyeti artırdığını ve onay alma sürecini uzattığına işaret eden Acarer, Telekomünikasyon Kurumu'nun bunun altyapısını hazırlayacağını söyledi.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) konferansının bu yıl Kasım ayında Antalya'da yapılacağını belirten Acarer, Kurul üyelerinden Ayhan Beydoğan'ın birliğin genel sekreter yardımcılığına aday olduğunu, bu konferansın Türkiye açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

Acarer, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın faaliyetleri konusunda ise ayrı bir basın toplantısı düzenleyeceklerini bildirdi.

2006 İŞ PLANI

Toplantıda verilen bilgiye göre, Kurumun iş planındaki konular şöyle:

"Elektronik Haberleşme Kanunu çerçevesinde Telsiz Haberleşmesine ilişkin yönetmeliklerin revizyonu, Etkin Piyasa Gücüne Sahip İşletmecilerin Belirlenmesine Yönelik Usul ve Esasların Yeniden Düzenlenmesi, Numara Taşınabilirliği, Geçiş Hakkı, Nitelikli Elektronik Sertifika, Zaman Damgası ve İlgili Hizmetlerin Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslar, Elektronik Haberleşme Kanunu çerçevesinde Milli Frekans Planının Güncellenmesi, 3. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmetlerine İlişkin Yetkilendirme Planı Çalışmaları, Genişbant Telsiz Erişim Hizmetlerinin Yetkilendirilmesi, Sanal Mobil Şebeke Hizmeti İşletmeciliğinin Yetkilendirilmesi, Sabit Telekomünikasyon Hizmeti İşletmeciliğinin Yetkilendirilmesi, Rehber Hizmeti İşletmeciliğinin Yetkilendirilmesi, Karasal Sayısal Platform Hizmeti İşletmeciliğinin Yetkilendirilmesi, E-Kuruma Dönüşüm Projesi, Ağ Güvenliği, Anahtar ve Sertifika Yönetim Altyapısı Projeleri, Düzenlemelerin Etki Analizi, Karasal Sayısal TV Frekans Planı (DVB-T), IP Tabanlı Ses Trafiğinin Telekomünikasyon Sektörüne Etkisinin İncelenmesi, AB Üyelik Müzakereleri ve Müktesebata Uyum Çalışmalarının Yürütülmesi, Kurum Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi, Laboratuarın Kurulması ve Akreditasyonu."

TÜRK TELEKOM'UN İMTİYAZ SÖZLEŞMESİNE ŞERH

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer, Türk Telekom'u satın alan Oger Telekom'un altyapının 20 yıl sonra devredilmesi konusunda imtiyaz sözleşmesine şerh koyduğu ifade edilerek, 20 yıl sonra durumun nasıl şekilleneceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Bu konu hukuksal bir konudur. Zaten bu konu yargıya intikal etmiş bir konudur. ben ciddi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Çünkü onun karşısında bir itirazımız, bir yazımız olmuştu. Şerh imzadan sonra konmuştur, bizim de yazılı itirazımız olmuştur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber