Kronik böbrek hastalarına 'su' uyarısı

Memorial Diyarbakır Hastanesi Nefroloji Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Şehmus Özmen, kronik böbrek hastalığı hakkında bilgi verdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2013 14:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kronik böbrek hastalarına 'su' uyarısı

Türkiye'de 8 bin 765 erişkinde yapılan en geniş çalışmada kronik böbrek hastalığı sıklığı evre 1'de yüzde 5,43, evre 2'de yüzde 5,15, evre 3'te yüzde 4,67 evre 4'te yüzde 0,27 ve evre 5'te yüzde 0,15 olarak saptandığını belirten Doç. Dr. Özmen,

bu veriler ışığında yaklaşık yetişkin 6 kişiden birinde kronik böbrek hastalığının olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Bu rakamların kronik böbrek hastalığı açısından gelecekte risk altında olduklarını gösterdiğini kaydeden Doç. Dr. Özmen, "Çok sayıda böbrek nakli gerektirecek 5. evre sayılan böbrek yetmezliği hastasıyla karşılaşma tehlikesini ortaya koymaktadır. Kronik böbrek hastalığını tetikleyen veya nedeni sayılan, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, taş hastalığı, nefrit, böbrekteki iltihabi hastalıklar, idrar sistemindeki sorunlar ve kistik böbrek hastalığıdır. Bu nedenler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklılık göstermektedir" dedi.

ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİYOR

Kronik böbrek hastalığında ilk karşılaşılacak riskin, gelecekte böbrek kaybına, diyalize veya böbrek nakline ihtiyaç duyalması olduğunu aktaran Doç. Dr. Özmen, "Diğer risk ise kalp hastalıkları ile bağlantılı erken ölümlerdir. Sağlıklı olduğu düşünülen ancak sonrasında kronik böbrek hastalığı olduğu saptanan bireylerin koroner kalp yetmezliği, beyin kanaması ve damar tıkanıklığı, çevresel atardamar hastalıklarının ölüm oranları böbrek hastalıklarının düzeyine bakılmaksızın normale göre on kat daha fazladır. Herkesin bildiği en önemli koruyucu faktör su tüketimidir. Özellikle susuz kalmamak, iştahsızlık, beslenmeme, ishal ve kusmaya bağlı sıvı kayıplarına dikkat edilmeli, kaybedilen sıvı yerine konmalıdır. Kan basıncı kontrolü en önemli hedeflerden biridir. Tansiyon düşürücü ilaçlarda ACE inhibitörü ARB grubu ilaçlar koruyucu özelliğe sahiptir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Kan şekeri, kan yağları ve kansızlığın kontrolü takip edilmelidir. Sigaranın bırakılması kronik böbrek hastalığının ilerlemesini engelleyen önemli bir faktördür. Fiziksel aktivite artışı ve vücut ağırlığının kontrolü diğer alınabilecek tedbirlerdir. Kronik böbrek hastalığına yakalanan veya yüksek risk altındakilerin düzenli olarak nefroloji uzmanınca izlenmeleri gereklidir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber