Poyraz, bal üretimini olumsuz etkiledi

Geçen yıl 178 ton bal üretiminin yapıldığı Alanya'da, bu yıl sık sık yaşanan poyraz nedeniyle bal üretiminde düşüş olduğu bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2013 16:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Poyraz, bal üretimini olumsuz etkiledi

Alanya ilçesinde bu yıl sık sık yaşanan poyraz nedeniyle bal üretiminde düşüş olduğu belirtildi.

Alanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar ile Antalya Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Murat Ergin, ilçedeki bal üreticilerini ziyaret etti.

Rüzgar, ziyarette yaptığı konuşmada, Alanya'nın bal üretimi konusunda ülke genelinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Geçen yıl Alanya'da 178 ton bal üretimi yapıldığını dile getiren Rüzgar, "Bu yıl ise bal üretiminde biraz düşüş yaşanıyor. Sebebi ise sık sık esen poyrazların polenlere zarar vermesi. Özellikle temmuz ayında etkili olan poyraz, bal üretimini düşürdü" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından arıcıların desteklendiğini anlatan Rüzgar, arıcılara kovan başına 8 lira destek verildiğini kaydetti. Rüzgar, bu yıl ilçede faaliyet gösteren 283 arıcıdan 250'sinin destekten faydalandığını ifade etti.

Antalya Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Murat Ergin de Alanya'nın bal üretimi konusunda iklim açısından Türkiye'nin en elverişli yeri olduğunu söyledi. Çeşitli yerlerden de arıcıların ilçeye geldiğini belirten Ergin, bu durumun da verimi düşürdüğünü bildirdi. Ergin, "Bizde bir laf vardır, bir vadide bir deve 40 gün otlar ama 40 deve de bir gün otlar. Arı yoğunluğu fazla olduğu için verim iyi değil" diye konuştu.

Toros Dağları'nda üretilen balın daha kaliteli olduğuna işaret eden Ergin, bu durumun bitki çeşitliliğinden kaynaklandığını kaydetti. Ergin, bal fiyatlarının da 30 ile 50 lira arasından satıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber