Prim affı ile geçmiş gün boşlukları ödenebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Şubat 2006 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir süredir gündemi meşgul eden önemli konulardan birisi de 5458 sayılı Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla Bağ-Kur ve SSK primlerine getirilecek ödeme kolaylığıydı. Ancak, okurlarımdan gelen bir çok mailde, sanki bu yasayla geçmiş yıllardaki gün boşluklarının da ödenebileceği, diğer bir deyişle eksik gün sayısının doldurulabileceğinin düşünüldüğünü gördüm.

5458 sayılı Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'la, kamu sektörü işverenlerinin en son 14/4/2005 tarihine; özel sektör işverenlerinin ise en son 31/3/2005 tarihine kadar ilgili mevzuatına göre ödemeleri gerektiği halde, bu kanunda belirtilen başvuru süresinin sonuna kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları ile özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerde saptanacak fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçları, SSK isteğe bağlı sigorta primi, topluluk sigortasına tabi olanlar avukat ve noterlerin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları bu kapsamda değerlendirilebilecektir. İşverenler ve üçüncü şahısların 506 sayılı Kanunun 10, 26, 27 ve 28'inci maddeleri gereğince, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her tür borcu 36 aya kadar eşit taksitler halinde tahsil edilecektir.

Yine, Bağ-Kur mevzuatı açısından 31/3/2005 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde 5458 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş olan prim ve sosyal güvenlik destek primi borçları bu kapsamdadır.

Dolayısıyla, geçmişteki gün boşluklarının doldurulmasının, boşta geçen sürelerin ödenebilmesinin mümkün olmadığını belirtmeliyim. Geçmişteki gün boşluklarının doldurulabilmesi için yasa çıkması gerekmektedir. Sosyal güvenlik sistemimizde, yurt dışı borçlanması, askerlik borçlanması, grev ve lokavtta geçen sürelerin borçlanması, sanatçı borçlanması gibi borçlanmalar yapılmaktadır. Ayrıca, SSK isteğe bağlı sigortalılığının, sona ermesinden sonraki süreler için de taksitlendirme ve yeniden yapılandırma mümkün olmayacaktır. Sonuç olarak, getirilen bu yasa ile sadece işverenlerin SSK'ya olan borçları yeniden yapılandırılacak olup, geçmiş yıllardaki gün boşlukları doldurulamayacaktır.

Resul Kurt/ Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber