Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı adaylığı için kadın düşünüyoruz

Kılıçdaroğlu ‘Sarıgül AK Parti'ye geçecek' dedikodularına yanıt verdi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Eylül 2013 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı adaylığı için kadın düşünüyoruz

Kılıçdaroğlu, CHP'nin cumhurbaşkanı adayını soran gazetecilere ilginç bir yanıt verdi: Bir kadının cumhurbaşkanı seçilmesini doğru buluyorum... Düşündüğümüz birden fazla kadın aday da var...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Sarıgül'ün CHP'ya katılımına ilişkin herkesi kucaklamak gerektiğini vurgulayarak, “Ben sosyal demokratım, halktan yanayım diyorsa adresi CHP'dir” dedi. Habertürk TV'de soruları yanıtlayan CHP lideri, gündeme ilişkin şunları söyledi:

- İTTİFAK YOK: (MHP-CHP ittifakı) Gerçeklik payı yok. Her siyasi parti kendi adaylarıyla seçime gider. Biz, seçmen kitlesinin tümünü kavramak ve oy talep ederek yola çıkıyoruz. İttifak yapalım, ben adayımı çekeyim, sizin adayınızı destekleyelim diye bir düşünce yok. İstanbul, Ankara gerçekten de iki kent hakettiği büyümeyi ve gelişmeyi sağlayamadı. Bu iki kente sosyal demokratların imza atması gerekiyor.

- MECLİS'TE TÜRBAN: Herkes giyiminde kuşamında özgürdür. İnancı nedeniyle saygı duyuyoruz, hiçbir tereddümüz yok. Başörtüsünü siyasetin gündemine getirilmesini doğru bulmuyorum. İstediği gibi giyinebilir, sorun yok. Merdiven altı atölyelerde binlerce başörtülü kadın çalışıyor, yüzde 90'ı sigortasız. O kadınların sorunlarıyla ben ilgileniyorum. Ayrım yapıyor muyum? Kılık-kıyafet konusu anayasa konusu değildir. İnanç siyaset konusu olmaz. Türkiye, yıllar yılı çok boş bir tartışmanın içine sokuldu türban konusunda. Biz, özgürlüğü savunuyoruz.

- ODTÜ'DEN OTOBAN GEÇMEZ: (ODTÜ olayları) Çevreye saygı bütün canlılara saygının bir parçası oluyor. ODTÜ'de direnmelerine saygı göstermeliyiz. Yol yapmak isterseniz, 100 milyon TL fazla verirsiniz tüp geçit yaparsınız, ağaçlar kesilmez. Bir kentin ortasından otoban geçmez.

- BAŞÖRTÜSÜ İLE İLGİSİ YOK: 30 Ağustos resepsiyonuna katılmamamın başörtüsüyle bir ilgisi yok. İlke olarak resepsiyonlara katılmıyorum. Cemil Çiçek TBMM'de resepsiyon vermişti, gittim. Stadyumda hanımefendiyle tokalaştık. ODTÜ'de türbanlı öğrencilere tepki gösterildiği bilgisi bana iletilince 'Eğitim hakkı engellenemez' dedim. Arkadaşlarıma olayın iç yüzü ne araştırın dedim. Konunun aslı türban değilmiş ki. ODTÜ'de türbanlı öğrenciler var. Stant açıyorsanız, üniversitenin yurtlarında kalan öğrencileri rencide etmeyeceksiniz, 'orada fuhuş yapılıyor' ifadesi yanlış. Buna tepki gösteriyorlar.

- SİYASETTE YENİYİM: Karizmadan kastedilen halka doğruları söylemekse, ben bunu kendimde görüyorum. Çünkü siyasete girerken 'Hangi koşulda olursa olsun halka doğruları söyleyeceğim' dedim. Bizim çok iyi bildiğimiz bir laf var: Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar diye... Ben dokuz köyden de kovsalar 10. köye gidip yine doğruları söyleyeceğim. Ben siyasette yeniyim. Eksiklerimiz, yanlışlarımız olabilir. Fakat ben eleştirilere hep olumlu yaklaştım.

- CEMEVİ CAMİ AÇILIŞI: Davetiye gelince Adnan Keskin beye 'iki arkadaşımızı görevlendirelim' dedim. 'Çatışma olacağı düşüncesiyle göndermedim' dedi, Adnan Bey. Temel atma törenine Sinan Aygün katılmış. Herhangi bir sorun çıkmadı, tören sırasında protestocu gruplar olayı protesto etmiş. Çatışmada halkla polis arasında daha yoğun bir çatışma olmasın diye Hüseyin Aygün ve Müslim Sarı gitmiş. Ben siyasetçilerin dini alanların temeli atılırken siyasete malzeme edilmesini doğru bulmuyorum. İktidar cemevlerini ibadet yeri olarak görmüyor, bu yanlış. Yeryüzü ibadethaneyse ben her yerde ibadetimi yaparım.

- MISIR ELEŞTİRİSİ GELMEDİ: Merkez sağdan CHP'ye gelen milletvekili arkadaşlardan Irak ve Mısır için bana eleştiri gelmedi. CHP, 90 yıllık geçmişiyle Türkiye ve dünyanın sayılı partilerinden birisi.

- ADAYIMIZI AÇIKLAMAM: (CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı) Türkiye Cumhuriye'ne Bir kadının cumhurbaşkanı seçilmesini doğru buluyorum. Bunun için herhangi bir isim veremem. Bu isim bizim partimizin içinden değil. Fakat düşündüğümüz birden fazla kadın isim var, yıpratmak istemem. (Ümit Boyner mi? denilmesi üzerine) Herkesin gönlünden biri geçer ama bu ismi gazetelerden okuyoruz.

Sarıgül'ün yeri CHP!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye katılımına ilişkin soru üzerine şunları söyledi: Bu konu PM'de gündeme gelmedi. Baykal ile seyahat ederken de gündeme gelmedi. PM'nin bu yönde bir karar verebilmesi için başvuru gerekiyor. Bir başvuru olmadığı için gündemimizde olmadı. Kendisi hazır olduğu zaman başvurusunu yapar. PM'ye götürürüz. Gizli oylama yapılır, kabul edildikten sonra partiye üye olur.

- KAYGIM YOK: (Sarıgül'ün CHP'nin başına geçeceği iddiaları) Böyle bir kaygı taşımıyorum. Seçime beş kala 'dosyaları var' diye ortaya çıkılırsa samimi görmeyiz. Dosyası varsa hükümet gereğini yapar. Sayın Sarıgül, 'Ben partiye gelirsem 3 bin kişiyle gelirim' demişti. Ben de 10 bin kişiyle gelin demiştim. Tabanımız ne kadar genişlerse o kadar mutlu olurum.

- BERABER OLALIM: Sosyal demok- ratlar parçalandı geçmişte. Hepsi biraraya gelsin, güç oluştursun. Ankara'yı ayrıştığımız için İstanbul'u bölündüğümüz için kaybettik. Açık bir çağrı yaptım. Partiye gelecekler hizipçilik anlayışıyla geliyorlarsa gelmesin. Tek hedefimiz halka hizmet etmek diyorlarsa herkesi kucaklayacağız. .

- GARANTİSİ YOK: (Sarıgül, garanti mi bekliyor? sorusu üzerine) 10 bin yetmiyorsa 15 bin kişiyle gelsin dedim bu davet değil midir? Ne garantisi. Siyasette garanti yoktur. Siyaset adamı risk üstlenir. Tüzüğe ben de üye de uymak zorunda. Gelmek isterse partimize başvuracak sorun bitecek.

- ADRESİ CHP: (Sarıgül AKP'ye geçecek iddiaları var) Sarıgül'ün kararı var mı yok mu ben nereden bilirim. Ben sosyal demokratım, halktan yanayım diyorsa adresi CHP'dir o zaman.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber