Çocukluktaki travma, erken ölüm riskini artırabilir

Fransız ve İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırma, çocukluğunda travma geçirenlerde erken ölüm riskinin artabileceğini ortaya koydu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2013 22:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çocukluğunda travma geçirenlerde erken ölüm riskinin artabileceği belirlendi.

Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nden (Inserm) bilim adamlarının İngiliz meslektaşlarıyla yaptığı araştırmada 15 binden fazla kişinin, 7,11 ve 16 yaşında geçirdiği travmaların etkileri incelendi.

Çocuğa yeteri kadar zaman ayıramama, ihmal, boşanma, bir aile bireyinin hapiste olması gibi durumların ele alındığı araştırmada, çocukluktaki bu travmaların 50 yaşından önce ölüm riskini artırdığı görüldü.

Travmanın sayısının da erken ölüm riskini artırdığını belirten araştırmacılar, 16 yaşına kadar bir travma geçiren kadınların 50 yaşından önce ölüm riskinin yüzde 66 olduğu vurgulandı.

Araştırmacılar, 16 yaşına kadar iki ya da daha fazla travma geçiren kadınların ise erken ölüm riskinin yüzde 80'e kadar çıktığına dikkati çekti.

Erkeklerde ise iki ya da daha fazla travma geçirenlerin 50 yaşından önce ölüm riskinin yüzde 57 arttığı belirtildi.

Erken ölüm riskinin intihar, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi ruhsal sorunlarla bağlantılı olabileceğini belirten bilim adamları, ayrıca çocukluğunda ciddi sorunlarla boğuşmak zorunda kalanların, fiziksel gelişim ve sağlık durumunu etkileyebilecek hormon ve bağışıklık sistemi dengesizliklerine maruz kalıyor olabileceklerini de vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber