Rektörler hastanelerin sorunlarını görüşüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2006 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıp fakültesi hastanesi bulunan üniversitelerin rektörleri, hastanelerde yaşanan sorunları ilgili bakanlıklara iletmek amacıyla toplantı düzenleyecek.

Alınan bilgiye göre, geçen hafta Üniversitelerarası Kurul toplantısına katılan tıp kökenli rektörler, bu toplantının ardından kendi aralarında bir toplantı daha gerçekleştirdi.

Tıp fakültesi hastanelerinin alacaklarının artmasından kaynaklanan sorunlara çözüm bulunmasını isteyen rektörler, bir toplantı daha yaparak, sorunlarını Sağlık ve Maliye bakanlıkları ile ilgili diğer kurumlara iletmeyi kararlaştırdı.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, yaptığı açıklamada, tıp fakültesi hastanelerinde ekonomik sorunlar yaşandığını kaydetti. ?Sigortalı, Bağkur'lu, yeşil kartlı ve Emekli Sandığı'na bağlı personelin tedavileri nedeniyle oluşan ücretlerin ödenmemesiyle ilgili yaygın bir sorun var? diyen Aras, bu sorunun aslında yıllardır bulunduğunu, ancak son zamanlarda arttığını söyledi.

Faturaların zamanında ödenmemesinden dolayı zaman zaman alacaklı firmaların döner sermaye gelirlerine haciz koydurduklarını bildiren Aras, ecza depolarının ilaç sevkıyatını durdurduklarını, bu nedenle hastalara gerekli hizmeti veremediklerini anlattı.

Eskiden, bütçede karşılığı olan ısınma, aydınlanma, su ve personel giderleri ile temizlik, güvenlik, yemek giderlerinin üniversitelerdeki döner sermayelere bırakıldığını anlatan Aras, şunları kaydetti:

?Tabii, döner sermayeler fiyatları da kendileri belirlemiyor. Sağlık Bakanlığı'nın Bütçe Uygulama Talimatı'na göre alıyoruz. Yeşil kartlı hastaya da Bağkur'lu hastaya da Emekli Sandığı hastasına da aynı tarifeyi uyguluyoruz. Fakat bunlar ödenmiyor. Bütün üniversitelerde böyle yoğun bir sorun var. 2005 yılı sonu itibarıyla üniversite hastanelerinin alacakları aşağı yukarı 700 milyon YTL civarında. Benim kendi üniversitemin 86 milyon YTL alacağı var.?

?FİYAT POLİTİKASI DÜŞÜK?

Bünyesinde tıp fakültesi bulunan üniversitelerin sağlık alanındaki büyük onarım, inşaat ve makina, teçhizat için bütçeden sağlanan yardımın azaltıldığını bildiren Aras, ?Döner sermayelerin artık bunları karşılayacak takatleri kalmadı. Hem para ödenmiyor, hem de fiyat politikası çok düşük, bunları karşılayamıyor? diye konuştu.

Fiyat politikasının daha makul düzeye gelmesini istediklerini kaydeden Aras, bu sorunları görüşmek üzere tıp kökenli rektörlerin katılımıyla bir toplantı düzenlenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Toplantıda çözüm yollarının net bir şekilde ortaya konulacağını ifade eden Aras, ?Bunu Maliye Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na, ilgili taraflara ve gerekirse Başbakanlığa ileteceğiz. İsteklerimiz çok açık: Gerçek bir fiyat politikası uygulanması, ve oluşan faturaların zamanında ödenmesi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber