29 bin kapalı okul 'anaokulu' olacak

Haber Giriş : 28 Şubat 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Çelik, taşımalı eğitim nedeniyle kapanan 29 bin ilköğretim okulunun 2006-2007 öğretim döneminde anaokulu olarak açılacağını söyledi. Kayıtlar ise mayısta başlayacak.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için Türkiye genelinde atağa hazırlanıyor. Taşımalı eğitim uygulaması nedeniyle kapatılan 29 binden fazla ilköğretim okulu 'anaokulu' olarak hizmete açılacak. Okul öncesinde kapasite artırımı için, önümüzdeki dönemden itibaren ana sınıfında tam gün yerine 'sabahçı-öğlenci' düzenlemesi öngören Bakanlık, hazırladığı paketle her çocuğun ilköğretime başlamadan önce okul öncesi eğitim almasını hedefliyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hazırlıkları sürdürülen paketi ilk kez Hürriyet'e açıkladı. Okul öncesi eğitimin profilini çizerken, 4-6 yaş grubu çocuk sayısının yaklaşık 3 milyon olmasına rağmen okul öncesi eğitimden yararlanan çocuk sayısının 435 binde kaldığına dikkan çeken Çelik, okullaşma oranını yüzde 100'lere çekmek için uygulanacak paket hakkında şu bilgileri verdi:

OKULLARA İNCELEME

Taşımalı eğitim kapsamında, 29 bin 145 okulumuzdaki 700 bine yakın çocuğun eğitimini, 6 bin 337 merkez okula taşıyarak sağlıyoruz. Bu kapalı okullarda, okul öncesi eğitim hizmeti vermek istiyoruz. İl toplantılarında valilere duyurduk. Kapalı okullardan, taşıma merkezlerine en yakın olanlar anaokuluna dönüştürülecek. Valilikler, bu okulların sayısını belirliyor. Buna göre ödenek ve yatırım projeleri belirlenecek.

YENİ DÖNEME

Açılmasına karar verilen okullar, anaokulu olarak donatılacak. Buralara öğretmen, usta öğretici atamaları yapılacak, personel ihtiyacı karşılanacak. Okullar 2006-2007 öğretim döneminde açılacak. Anaokulu ve ana sınıflarına kayıtlar mayısta başlayacak.

İLK ÜÇ SINIF

Kapalı okulların bulunduğu yerleşim biriminde 1 ve 3'üncü sınıf düzeyinde en az 10 öğrenci varsa, taşıma merkezlerine uzak bile olsa bu okullar da açılacak. Bu çocuklar için öğretmen tayin edilecek.

TERSİNE TAŞIMA

Eğer bu okullara yakın yerleşim birimlerinde okul öncesi çağında çocuklar varsa, ana sınıfları açılarak, tersine taşımayla çevredeki çocukların da okul öncesi eğitim almaları sağlanacak.

ÜCRETSİZ BESLENME

Bu yıl başlatılan yemekli anaokulu uygulamasına Anne Çocuk Eğitim Vakfı'ndan (AÇEV) büyük destek geldi. Doğu ve Güneydoğu'daki 10 ilde halen 30 bin çocuğa ücretsiz beslenme sağlanıyor. AÇEV ile ortak proje kapsamında, özellikle mahrumiyet bölgelerindeki, 100 bin çocuk bu kapsamda değerlendirilecek.

BAĞIŞ YASAK

Okul öncesi eğitim kurumlarına ödenecek aylık aidatlar, velilerin istekleri dışında topluca tahsil edilemeyecek. Eğitim kurumu için belirlenen ücretin dışında kayıt için velilerden ayrıca ücret alınmayacak. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları, beslenmede olduğu gibi ücret konusunda da desteklenecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber