Oryantiring cenneti: Kazdağları

Kazdağları, pusula ve harita ile yön bulma sporu olan oryantiring merkezi olmaya aday.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Eylül 2013 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Oryantiring cenneti: Kazdağları

BALIKESİR'den Çanakkale'ye doğu-batı doğrultusunda uzanan Kazdağları'nın dağcılık sporu için farklı rotalar sunması, coğrafik zorluk ve görsellik nedeniyle off-road ve cip safari sporuyla uğraşanların beğenisinin yanı sıra oryantiring sporuyla uğraşanların da gözdesi haline geldi. Kazdağları, pusula ve harita ile yön bulma sporu olan oryantiring merkezi olmaya aday.

120 SPORCU, 40 ANTRENÖR

Türkiye Oryantiring Federasyonu, 2013 faaliyet programı kapsamında Balkan Şampiyonası'na katılacak olan milli takım seçmeleri için Balıkesir'in Edremit İlçesi'ndeki Hanlar Mevkii'ni kamp alanı olarak seçti. Kampa müdür olarak, Oryantiring Genç Milli Takım antrenörü Ali Kılıç, görevlendirildi. 120 sporcu ve 40 antrenör, antrenör yardımcısının bulunduğu gelişim kampında, temel oryantring eğitimi, teorik ve uygulamalı arazi ve harite eğitimlerinin yapılacağı bildirildi.

Bir hafta sürecek kamp sonunda, küçük, yıldız ve genç milli takım seçmelerinin yapılacağını belirten Ali Kılıç, Kazdağları'nın bulunduğu coğrafi konum, sunduğu çeşitlilik nedeniyle adeta doğal spor alanı olduğunu söyledi. Kılıç, "Turizm gelişirken çevrenin korunması ihmal edilmemeli. Kazdağları'nın sportif haritalarının oluşturulması, kültürel değerlerin korunması, bölgeye gelen turistin doğru yönlendirilmesi, kamp alanlarının,gezi ve trekking rotalarının belirlenmesi gerekmektedir. Bunlar sağlanırsa, özellikle İskandinav ülkelerinin oryantirik kulüpleri, Kazdağları'nın seçmeme için bir neden yok" dedi.

SPOR TURİZMİNİN MERKEZİ OLABİLİR

Türkiye Oryantiring Federasyon Asbaşkanı ve Milli Takım Antrenörü Koray Dever, Kazdağları'nın uluslararası oryantiring camiasında özel ilgi gördüğüne dikkat çekti. Dever, "Bu bölgenin haritasını dünyaca ünlü Ukraynalı Orest Kotylo hazırladı. Ktoylo, dünyanın üçüncü büyük oryantiring haritacısı olarak bilinen bir çizici. Kendisi bu haritayı hazırladıktan sonra “Dünya'da gördüğüm en güzel üçüncü haritayı çizdim' dedi. Bu bakımdan yurt dışından ve içinden birçok sporcu Kazdağları'nda kamp yapmayı hayal ediyor. Amacımız, bu bölgenin değerlerini ulusalararası camiaya tanıtmak. Akdeniz bölgesi özellikle kış aylarında bin 500, 2 bin sporcuyu ağırlıyor. Bundan ekonomik anlamda ve turizm anlamında kazanç sağlıyor. Bölgemizdeki çeşitliliği doğru tanıtabilirsek doğa sporlarının turizme yansıması çok daha verimli olur. Bu yönde biraz daha gelişme sağlayabilirsek dağ, deniz ve kaplıca turizminin yanında spor turizmi açısından da güzel noktalara gelebiliriz" diye konuştu.

Dever, doğa sporlarının tanıtımı, rehber ve sporcu yetiştirilmesi için sivil toplum kuruluşlarına destek verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber