Kurumlar Vergisi Kanunu Tasarısı alt komisyona sevk edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Şubat 2006 18:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Komisyonda Kurumlar Vergisi Kanunu Tasarısı alt komisyona sevkedilirken tasarı hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan mükelleflerin vergi oranlarını bahene ederek kayıt dışı çalışmalarının önleneceğini belirtti.

28 Şubat 2006 Salı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Kurumlar Vergisi Kanunu Tasarısı'nı alt komisyona sevk etti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi oranlarında yapılan indirimlere rağmen kayıt dışı çalışmaya devam edecek olan mükelleflerin en ağır şekilde cezalandırılacağını söyledi.

Tasarının sunumunu yapan Maliye Bakanı Unakıtan, ekonomideki iyileşme, istikrar ve uzlaşma ortamı sağlandıktan sonra, vergi sisteminin de yeniden yapılandırılması çalışmalarının başlatıldığını, bunun belirli bir strateji çerçevesinde yürütüldüğünü kaydetti.

Unakıtan, vergi sistemindeki yapısal dönüşümün, 3 ana ilke üzerinde şekillendirildiğini belirtti. Vergi mevzuatının, vatandaşlar tarafından anlaşılır ve basit bir şekilde uygulanabiliyor olması gerektiğini ifade eden Unakıtan, vergi sisteminin, yatırımcıların gelecek planlaması yapabilmelerine izin verecek şekilde istikrarlı ve öngörülebilir olması gerektiğini bildirdi. Unakıtan, mükelleflere daha kaliteli hizmet sunan ve vergi gelirlerini etkin şekilde toplayan bir idareye sahip olunması gereğinin de yapısal dönüşümün diğer unsuru olduğuna dikkati çekti.

Verginin ekonomik faaliyetlere engel olmaması gerektiği noktasından hareketle yapısal dönüşümler gerçekleştirildiğini anlatan Unakıtan, sıranın, sistemin yapı taşlarını oluşturan vergi kanunlarının yeni bir bakış açısıyla ele alınıp yazılmasına geldiğini kaydetti.

Bu işe kurumlar vergisi kanunuyla başladıklarını belirten Unakıtan, yapılan değişikliklerle ''yamalı bohça görünümüne bürünen'' mevcut vergi kanunları ile basit, anlaşılabilir ve adil bir vergi yapısı oluşturmanın mümkün olmadığını söyledi.

Kurumlar Vergisi Kanunu Tasarısı ile getirilen yenilikler hakkında bilgi veren Unakıtan, istisna ve muafiyet maddelerinin gözden geçirilerek, bir kısmının yeniden düzenlendiğini, bir kısmının ise tamamen kaldırıldığını kaydetti.

Kontrol edilen yabancı kurum kazancı, örtülü sermaye, transfer fiyatlandırması yaparak örtülü kazanç dağıtımı ve zararlı vergi rekabetine yönelik vergi kesintisi uygulamalarının sisteme dahil edildiğini ifade eden Unakıtan, mükelleflerle idare arasında sürekli uyuşmazlığa neden olan örtülü sermaye ve örtülü kazanç dağıtımı gibi müesseselerin, günün koşulları ve gelişmiş ülke örnekleri dikkate alınarak, objektif kriterlere uygun hale getirildiğini söyledi.

Unakıtan, şöyle devam etti:

''Bu kapsamda transfer fiyatlandırması mekanizması ile firmaların küresel ekonominin imkanlarından yararlanarak vergi kaybına neden olmaları engellenmektedir. Zararlı vergi rekabeti yapmak suretiyle vergi kayıp ve kaçağına neden olan ve 'vergi cenneti' olarak bilinen

yerlerde kurulu firmalarla mücadele için, Türkiye'deki firmaların bu bölgelere kar transfer etmelerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca bu bölgelerde kurulu firmalar tarafından düzenlenerek, Türkiye'deki vergi mükelleflerinin hesaplarına gider olarak intikal ettirilecek faturalar üzerinden vergi kesintisi yapılması sağlanmaktadır.''

TÜRKİYE'NİN YATIRIM İKLİMİ İYİLEŞECEK

Kurumlar vergisi oranının yüzde 30'dan yüzde 20 seviyesine çekilmesinin, Türkiye'nin yatırım iklimini iyileştirmek için çok önemli bir adım olduğunu belirten Unakıtan, vergi oranlarında yapılan indirimin, Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımlarını çekebilmesi bakımından rekabet etme kapasitesini büyük ölçüde artıracağını kaydetti.

Türkiye'nin, kurumlar vergisi oranı yüzde 30 olduğu durumda, OECD ülkeleri arasında bu vergi oranı açısından 17, kurum kazancı üzerindeki vergi yükleri açısından ise 13. sırada olduğunu ifade eden Unakıtan, oranın yüzde 20'ye çekilmesi sonucu, vergi oranı ve vergi yükleri açısından Türkiye'nin 5. sıraya yükseleceğini bildirdi.

Unakıtan, şöyle konuştu:

''Bu durum, Türkiye'yi reel yatırımlar için bir cazibe merkezi haline getirecek ve ülkemize doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını hızlandıracaktır. Yerli yatırımcımızı daha fazla yatırım yapmaya, yatırımlarını, vergi oranı düşük olan komşu ülkelerde yapmak yerine Türkiye'de yapmaya sevk edecektir.

Mükelleflerin, vergi oranlarını bahane göstererek kayıt dışı çalışmaları önlenecektir. Yapılan bu çok önemli tutardaki oran indirimi, mükelleflerimizin vergi oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek, kayıt dışına yönelmelerini engelleyecek ve bu bahane ortadan kalkmış olacaktır. Yapılan bu iyileştirmelere rağmen, kayıt dışı çalışmaya devam edecek olan mükellefler ise en ağır şekilde cezalandırılacaktır.''

''PSİKOLOJİK ETKİ YAPACAK''

Bakan Unakıtan, vergideki oran indiriminin psikolojik bir etki yaratacağını ifade ederek, boş beyanname veren ve vergi ödemeyen mükellefleri, vergi öder hale getireceğini belirtti. Unakıtan, ''Daha fazla sayıda mükelleften daha fazla miktarda vergi tahsil edilmeye başlanacaktır'' dedi.

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu da tasarı hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi.

Komisyon, sunumların ardından, tasarının alt komisyona sevk edilmesini benimsedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun bugünkü gündeminde olan Serbest Bölgeler Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile 193 sayılı Gelir

Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesi ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber