Böbrek hastalarına anestezisiz periton diyalizi

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde böbrek yetmezliği hastalarına daha yaygın bir şekilde periton diyalizi uygulamasının başladığını bildirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2013 23:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Böbrek hastalarına anestezisiz periton diyalizi

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde böbrek yetmezliği hastalarına daha yaygın bir şekilde periton diyalizi uygulamasının başladığını bildirdi.

Genel Sekreter Ekici yaptığı yazılı açıklamada, “Hastanemize yeni atanan Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Erim Gülcan, periton diyalizi sistemini güvenilir bir şekilde uygulamaya başladı” dedi.

Yöntem sayesinde hastaların hastaneye daha az bağımlı olacaklarını ve zamanlarının daha büyük bir bölümünü günlük işlerine ayırabileceklerini ifade eden Ekici, “Uygulamaya konulan yönetim avantajlarını şu şekilde ifade edebiliriz. Hasta, periton diyalizi hemşireleri tarafından eğitimi verildikten sonra tedavisini kendi başına yapabilir hastaneye bağımlılığı azalır. Gıda ve sıvı alımı daha serbesttir, tansiyon kontrolü daha iyi sağlanabilir. Eğitimi basit ve süresi kısadır. Hemodiyalizin tersine kan kaybı görülmez. Diyaliz süresince tansiyon düşmeleri ve elektrolit düzensizlikleri olmadığından kalp hastalıkları olan hastalarda uygun yöntemdir. Aynı zamanda bu sebepten dolayı yaşlı hastalarda ve çocuklarda tercih edilen bir yöntemdir. Periton diyalizi, hastanın günlük yaşantısını Hemodiyaliz (HD) kadar kısıtlamadığından kişinin daha serbest olmasını sağlar. Okula kesintisiz devam etme, iş hayatında daha verimli ve aktif olma, uzun yol seyahatlerine rahatlıkla çıkabilme gibi” diye konuştu.

Op. Dr. Mithat Ekici, bir süre önce Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Erim Gülcan tarafından, karın boşluğuna yerleştirilen, katater adı verilen silikon bir tüp ve karın boşluğuna verilen özel solüsyon aracılığı ile Periton Diyalizi uygulamasının yapıldığını, yöntem sayesinde hastaya genel anestezi verilmeden periton boşluğuna katater yerleştirildiğini ve hastanın ise işlemden hemen sonra yürüyerek yatağına gittiğini, işlem sırasında da acı hissetmediğini ifade ettiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber