Polisin 'orantısız güc'ünü hukuk fakülteleri bulacak

‘Gezi’ olaylarında orantısız güç kullanıldığına ilişkin 240 şikayet gelince yargı harekete geçti. Soruşturmayı yürüten savcı, görüntüleri incelemek üzere hukuk fakültelerinden bilirkişi heyetleri talep etti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Eylül 2013 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polisin 'orantısız güc'ünü hukuk fakülteleri bulacak

SEDA KILIÇ

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin yetkisini aşarak orantısız güç uyguladığı şikayetleriyle ilgili soruşturmada hukuk fakülteleri bilirkişilik yapacak.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen, olayların başladığı günden beri 240 bireysel başvuru geldiğini açıkladı. Olayların yaşandığı bölgedeki MOBESE kayıtlarıyla işyerlerine ait kamera görüntülerini isteyen Çimen, ayrıca tüm yazılı ve görsel medya kuruluşlarına yazı göndererek ellerindeki fotoğraf ve kamera kayıtlarını istedi. Görüntüler savcılıkta incelendikten sonra polislerin “yetkiyi aşan müdahalede bulunup bulunmadıkları”nın belirlenmesi için bilirkişiye gönderilecek.

JANDARMA: TEKNİK İMKANIMIZ YOK

Savcı Çimen, adil olması açısından elde edilen görüntüleri Emniyet yerine jandarma kriminale gönderdi. Ancak Jandarma'dan “Bu kadar görüntüyü inceleyecek personel ve teknik imkanımız yok” yanıtı geldi. Çimen bunun üzerine İstanbul'daki tüm devlet ve özel üniversitelerin hukuk fakültelerine yazı gönderip, görüntüleri incelemek üzere ekip istedi. Savcılığa yanıt gönderen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi, görüntüleri incelemek için 10 kişilik bir ekip kuracaklarını bildirdi.Diğer üniversitelerden de savcılığın bu çağrısına yanıt beklenirken, olaylar sırasında orantısız güç kullanıp kullanılmadığını görüntüleri izleyecek hukukçuların belirleyeceği kaydedildi.

EMNİYET MÜDÜRLERİ DE ÇAĞIRILACAK

Bilirkişilerin inceleyeceği görüntüler üzerinden polisler tespit edilmeye çalışılacak. Savcılığa “polisten şiddet gördüm” diyerek başvuran 240 kişi de, görüntülerde tespit edilecek polislerle yüzleştirilecek. Tespit edilen polisler hakkında ise soruşturma açılacak. Savcılık ayrıca 'orantısız güç' uyguladığı tespit edilen polislerin çalıştığı şubelerin müdürlerini de ifadeye çağıracak. Savcı Adnan Çimen, müdürlere “Emri siz mi verdiniz?” diye soracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber