Kamu vakıflarındaki ücretler inceleniyor

Haber Giriş : 05 Mart 2006 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakıflar Genel Müdürlüğü denetim elemanlarının, Merkez Bankası'ndan emekli olanlara 1.137 - 9.388 YTL arasında taban aylığı bağlandığını tespit etmesinden sonra, kamu vakıflarına verilecek kurum katkı paylarının makul seviyelere çekilmesi planlandı

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 5 kurumun denetim elemanlarıyla kamu vakıflarına yönelik yürüttüğü incelemeler sonucunda, 173 kamu vakfının katkı paylarının azaltılması ve bu vakıflara dolaylı olarak kaynak aktarımının önüne geçilmesi kararlaştırıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün gelirlerinin büyük bölümünü kamu kaynaklarından sağlayan kamu vakıflarına yönelik başlattığı incelemenin kapsamı genişletildi. Başbakanlığın onayıyla kamu vakıflarının ilgili olduğu tüzel kişiler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun koordinasyonunda, SPK, BDDK, Sanayi, Çalışma Bakanlıkları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün denetim elemanlarının oluşturduğu bir komisyon kuruldu.

Astronomik aylıklar
Komisyon ilk olarak, 'Başak Hayat Sigorta Emekli ve Yardım Sandığı' ile 'Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik Yardımlaşma Sandığı' hakkında inceleme yaptı. İnceleme sonucunda söz konusu iki vakfın, kamu kaynakları ile sağlanan olanakları vakıf çalışanlarına astronomik ücretlerin bağlanmasında kullandığına dikkat çekildi. Müfettişler, raporunda Merkez Bankası'ndan emekli olanlara 2005'te en düşük 1.137 YTL, en yüksek 9.388 YTL taban aylığı ödendiğini kaydettiler.

Komisyon, diğer kamu vakıflarına yönelik çalışmaları sürdürürken, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kamu vakıflarının gelirlerine ilişkin bazı düzenlemeler getireceği kaydedildi. Buna göre, söz konusu vakıflara verilecek kurum katkı paylarının miktar ve oranları makul seviyelere çekilecek. Halka açık şirket, banka veya holdinge ait menkul ya da gayrimenkulün düşük bedelle vakfa satılması ve kiralanması suretiyle dolaylı kaynak aktarımının önüne geçilecek. Söz konusu vakıfların kamu kurumları ile kaynak ilişkileri etkin bir şekilde denetlenecek.

Komisyon 173 vakfı tarıyor
Komisyon tarafından incelenen 173 kamu vakfından bazıları şunlar:
Merkez Bankası Vakfı, THY Vakfı, TBMM Vakfı, Milli Piyango Vakfı, Gümrük Vakfı, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Vakıfları, TRT Vakfı, Tekel Vakfı, Ankara ve İstanbul Trafik Vakıfları, MİT Vakfı, Emekli Sandığı Vakfı, Adalet, Sağlık ve Maliye Bakanlığı Vakıfları, Tapu Kadastro Vakfı, Arsa Ofisi Vakfı, Karayolları Vakfı, Sanayi Bakanlığı Vakfı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Vakfı, Dış Ticaret Vakfı, Erdemir Vakfı, SSK Vakfı, TCDD Vakfı, Tarım Kredi Vakfı, Diyanet Vakfı ve kamu bankaları vakıfları.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber