Boğaziçi Üniversitesinin Amarikalı Öğretim Görevlisine 'karikatür' ihracı

Haber Giriş : 05 Mart 2006 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi öğretim görevlisi Amerikalı Van Stone'un okulda Hıristiyanlık propagandası yaptığı iddiası, üniversitede karmaşa yarattı. Derslerde, Danimarka'da yaşanan karikatür krizi sırasında Hz. Muhammed'i ve Atatürk'ü aşağılayıcı konuşmalar yaptığı iddia edilen Stone'un, öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin şikayeti üzerine ders vermesi engellendi.

İki yıldır Boğaziçi Üniversitesi'nde İngilizce dersleri veren ve Türkiye'ye hayranlığı ile tanınan Stone'un, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde olan Türkiye'den 'üçüncü dünya ülkesi' olarak söz etmesi de iddialar arasında. Derslerde Türkiye ve İslam ile ilgili olumsuz yorumlar yaptığı söylenen Stone, üniversitenin aldığı karar doğrultusunda üniversitenin lojmanından da çıkarıldı.

MESLEKTAŞINI TEHDİT ETTİ

İddialara göre, Stone ders vermesinin engellenmesi kararını kabul etmeyerek, kendisinin yerine derse giren bir öğretim görevlisini tehdit etmeye başladı. İsmini vermek istemeyen öğretim görevlisi, Stone'un davranışlarından rahatsız olduğunu belirterek geçen hafta Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulundu. Boğaziçi Üniversitesi yetkilileri, savcılığa intikal eden bu şikayet ve tanıkların da olayı doğrulaması üzerine, Stone'un işine son verirken, daha fazla açıklama yapmaktan kaçındı.

TÜRKİYE'Yİ SEVİYORDU

İki yıldır Kilyos'taki Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampusu'nda görev yapan Stone, 2001 yılından bu yana Türkiye'de yaşıyor. Üniversitenin internet sitesinde Stone hakkında, Türkiye ve Türk kültürü ile ilgili pek çok şeyden hoşlandığı yazıyor; Stone, Türk dostu olarak biliniyor. Sorbonne, Goethe Enstitüsü ve Massachusetts Gordon College'dan dersler alarak, Yabancı Diller alanında lisans eğitimini tamamlayan Stone, Columbia Üniversitesi TESOL (Yabancı Dil olarak İngilizce Öğretimi) yüksek lisans mezunu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber