Bankadaki yolsuzluğun trafiği ortaya çıktı

Bazı bürokratların ofislerine de böceklerden yerleştirdiği öne sürüldü. Böcek soruşturmasının uzandığı İller Bankası’ndaki bazı ihalelerde yapıldığı öne sürülen yolsuzluk trafiği de ortaya çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Eylül 2013 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bankadaki yolsuzluğun trafiği ortaya çıktı

SERTAÇ KOÇ

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Kemal Yurtnaç'ın makam odasında, “böcek” olarak tabir edilen ortam dinleme cihazlarının bulunmasının ardından, aralarında böcekleri yerleştirdiği iddia edilen iki kadının da bulunduğu 12 kişinin gözaltına alındığı operasyonda ilginç ayrıntılar ortaya çıkmayı sürdürüyor.

YTB'ye böceklerin, kurumdaki bazı çalışanların özel hayat bilgilerine ulaşmak, bu bilgileri bir yandan da kurumdaki ihaleleri alabilmek için şantaj amaçlı kullanmak üzere yerleştirildiği iddia edilirken, zanlıların, bir firmadan çok sayıda ortam dinleme cihazı aldığı belirlendi.

Yolsuzluk ortaya çıktı

Zanlıların, YTB'den hariç olarak, bazı bürokrat ve işadamlarının ve ofislerine de bu böceklerden yerleştirdiği öne sürülürken, polis bunların nerelere yerleştirildiğini belirlemeye çalışıyor. Böcek soruşturmasının uzandığı İller Bankası'ndaki bazı ihalelerde yapıldığı öne sürülen yolsuzluk trafiği de ortaya çıktı.

Milliyet'in aldığı bilgilere göre, bu bilgilerden yola çıkarak soruşturmasını derinleştiren polis önemli bilgilere ulaştı.

YTB'ye böcek koyan iki kadından biri olan reklam firması sahibi A.D.'nin suç örgütünü yönettiği, F.A.'nın ise yardımcısı olduğu öne sürüldü. F.A.'nın İller Bankası'ndan haksız olarak aldıkları ihalede, genel müdür yardımcısı Ö.F.İ. ve diğer banka çalışanları irtibata geçtiği iddia edildi.

Aracılık yaptı

Ö.F.İ'nin, bankanın 20 Mayıs 2012 tarihinde yaptığı bir ihalenin suç örgütüne kalmasını sağladığı, aynı bankada görevli A.M.K'nın da F.A. ile irtibatlı olduğu ileri sürüldü. Bu kişilerin örgüte ihale şartlarına ilişkin bilgi vererek, ihalenin örgüte kalmasını sağladığı öne sürüldü. Yine aynı bankada çalışan şube müdürü A.O. ve Ö.T.'nin de ihaleler için yine örgüte bilgi verdiği iddia edildi. Banka çalışanlarının bu bigiler karşılığında örgütten rüşvet aldığı öne sürüldü. Bankadaki bu ihalelere gözaltına alınan işadamı M.G.'nin aracılık ettiği öne sürüldü.

Söz konusu firmanın, biceklerin içine yerleştirdiği ve ortam dinlemesi yapılmasını sağlayan GSM hatlarını ise olmayan kişilerin ya da Türkiye'ye seyahat için gelen yabancı kişilerin üzerine aldığı tespit edildi.

YTB'ye yerleştirilen böceklerin içindeki GSM hattlarının da İran uyruklu bir kişi üzerine alındığı ortaya çıkmıştı. Ancak bu hattın, İran uyruklu bu kişinin daha önce İstanbul'a yaptığı bir seyahat sırasında pasaportunun izni olmadan alınan fotokopisi ile temin edildiği anlaşıldı. Hatların, İran uyruklu bir kişi adına kayıtlı olduğunun anlaşılmasının ardından, “casusluk” iddiaları ortaya atılmıştı.

Böcekleri İstanbul'dan almışlar

Suç örgütünün, makam odasına yerleştirdiği böcekleri örgüt lideri A.D.'nin reklam firmasında çalışanı olan B.D.'nin temin ettiği öne sürüldü. B.D.'nin bu dinleme cihazlarını İstanbul'daki bir firmadan aldığı öne sürüldü. B.D.'nin bu firmadan çok sayıda dinleme cihazı alarak suç örgütünün kullanımına sunduğu iddia edildi.

Şebekenin, YTB dışında Ankaralı bir işadamının evine de bu böceklerden yerleştirerek dinleme yaptığı öne sürülüdü. Soruşturmayı derinleştiren polis şimdi, şebekenin aldığı diğer böcekleri nerelere yerleştirdiğini ve kimleri dinlediğini belirlemeye çalışıyor.

Şebekenin böcek yerleştirdiği yerler arasında işadamlarının ev ve ofisleri ile bazı bürokratların odaları ve evlerinin olduğu öne sürüldü.

Ayrıca, söz konusu firmadan başka kişilerin de bu cihazlardan aldığı belirlendi. Bu firmaya ve buradan dinleme cihazları alan diğer kişilere ilişkin olarak da bir soruşturmanın yürütüldüğü öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber