Okul Müdürlerinin bahtı açıldı

Haber Giriş : 08 Mart 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı personelinin terfi ve atamalarını düzenleyen yönetmelik değişti. A tipi okul müdürlerinin il milli eğitim müdürü olmasını engelleyen hiyerarşik zincir, iptal edildi

Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelik düzenlemesiyle, terfi ve atamalarla ilgili yönetmeliğinde birtakım değişikliklere gitti. Buna göre iki yıllık yüksekokul mezunu personelin dört yıllık mezun sayılması sağlandı. A tipi tabir edilen eğitim kurumu müdürlerinin il milli eğitim müdürü olmasının yolunu açtı.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer durumu, "MEB satır aralarına gizlenmiş niyetlerle kadrolaşmasını tamamlamak istiyor" diye değerlendirdi.

Resmi Gazete'de yayımlandı
MEB'in merkez ve taşra teşkilatına ait kadrolara atanma, görevde yükselme, unvan değişikliği ve görevler arası geçişlerde uygulanacak esaslar ve usulleri belirlemek amacıyla hazırladığı MEB Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlık kadrolarına yapılacak atamalar ve bu kadrolararası geçişlerle ilgili kuralları belirleyen yönetmelikte iki ilginç düzenlemeye de yer verildi.

'Geçici' düzenleme
MEB'in 33 maddelik yönetmeliğe koyduğu geçici maddeyle, iki yıllık ön lisans mezunu personel, dört yıllık mezun sayılacak. Yönetmeliğin söz konusu geçici maddesinde şöyle denildi: "18.4.1999 tarihinde görevde bulunanlardan iki ve üç yıllık yükseköğrenim görmüş olanlar, diğer özel şartlara sahip oldukları takdirde dört yıllık yükseköğretim görmüş kabul edilir."

Yönetmelikte yapılan bir diğer maddeyle ise MEB kadrolarında hiyerarşik yükselme yok sayıldı. 'Görev grupları arası geçişler' başlığındaki maddeyle, A tipi eğitim kurumlarında en az sekiz yıl boyunca okul müdürlüğü yapanların il milli eğitim müdürlüğüne geçişi sağlandı. A tipi eğitim kurumları, şehir merkezlerinde bulunan ve diğer bölgelerdeki okullardan daha iyi olanlar diye nitelendiriliyor.

Dört kademe aşılacak
Düzenlemeyle A tipi eğitim kurumları müdürleri Milli Eğitim Bakanlığı hiyerarşisinde kendilerinin üstünde bulunan ilçe milli eğitim şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim şube müdürleri ve il milli eğitim müdür yardımcısının kademelerini aşarak doğrudan il milli eğitim müdürlüğü görevine getirilebilecek.

'AKP kadrolaşması kolaylaşsın'
Eğitimciler ise söz konusu maddenin eğitimde kadrolaşmanın yolunu açacağını belirtirken, yönetmelik değişikliğiyle istenilen her A tipi okul müdürünün il milli eğitim müdürü yapılacağı öne sürüldü.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Alaaddin Dinçer de, bu yönetmeliği de dava edeceklerini belirterek, "MEB satır aralarına gizlenmiş niyetlerle, kelime oyunlarıyla kadrolaşmasını tamamlamak istiyor. Eskiden iki ya da üç yıllık mezunlar sınava giriyordu. O zaman dört yıllık mezunu sayılıyorlardı. Yönetmelikte kastedilen 'özel şartlar' nelerdir?" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber