Unakıtan, sanal savunmaya geçti: İşte iddialar ve cavapları

Haber Giriş : 09 Mart 2006 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hakkındaki birçok iddiayı, kurduğu 'kemalunakitan.com.tr' adlı internet sitesinden cevapladı. Ancak kendisi ve ailesine ilişkin birçok iddiaya hiç değinmedi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "kemalunakitan.com.tr" adıyla bir internet sitesi kurarak, hakkındaki iddiaları yanıtladı. Ancak birçok soruyu yanıtsız bıraktı.
Unakıtan, sitesinde Şekerpınar'daki imar değişikliği ile ilgisinin olmadığını, kızının Vodafone için Telsim'de aracılık yapmadığını, Tüpraş hisselerinin Ofer Grubu'na satışında yasal davranıldığını savunurken, Kuşadası Limanı ihalesi ile ilgili olarak da Tempo Dergisi'ne gönderdiği tekzibe yer verdi.

Oğlunun 2003 yılında yaptığı 4 bin ton mısır ithalatının "Türkiye'nin ihtiyacının küçük bir kısmı olduğunu" belirten Unakıtan, gümrük müfettişlerinin hakkındaki hayali ihract raporunun da daha önce hesap uzmanlarının yaptığı raporun gümrük mevzuatı yönünden değerlendirilmesi olduğunu belirtti.

1 - Oğlu Abdullah Unakıtan'ın gümrük avantajlı mısır ithalatı
Unakıtan'ın cevabı: Ülkemizin yıllık mısır ihtiyacı ortalama 3,5-4 milyon ton civarındadır. Abdullah Unakıtan'ın hissedarı olduğu AB Gıda'nın 2003 yılı içerisinde ithal ettiği mısır miktarı ise 4.000 tondur. Ülkemizin toplam ithalatı içerisinde ancak bindelik oranlarla ifade edilebilecek miktardaki mısır, çiftliklerindeki tavuklarına yedirmek üzere "YEMLİK" olarak tamamen kendi ihtiyaçları için ithal etmiştir

İddia: AB Gıda, 4 Ağustos 2003'te 'tavuklarına yedirmek amacıyla' 4 bin ton mısır ithal etti. Bu ithalattan dört gün sonra da, vergi oranı yüzde 20'den yüzde 70'e çekildi. Bu değişiklikle Abdullah Unakıtan'ın şirketine 366 milyar YTL avantaj sağlandı. Unakıtan cevabında vergi olayına hiç değinmedi.

2 - Kızı Zeynep Unakıtan'ın Telsim'i ziyareti
Unakıtan'ın cevabı: Kızım Zeynep Unakıtan'ın Telsim'in Vodafone tarafından alınmasına aracılık ettiği (...) iddialara yer verilmiştir. Kızım ne Vodafone yöneticilerini tanımaktadır, ne de Vodafone ile ilgili olarak Telsim genel müdürüyle herhangi bir görüşmesi olmamıştır. Bu iddia asılsız bir iftiradır.

İddia: Zeynep Basutçu (Unakıtan) ağabeyi Abdullah Unakıtan ile ortak şirketi Telemobil'in ürünlerini pazarlamak için 5 Eylül'de Telsim'e ziyarette bulundu. 6 Eylül'de de ürün kataloğu gönderdi. Firma elemanları 20 Eylül'den sonra Telsim'de bir hafta çalışma yaptı. Telsim Genel Müdürlüğü de ziyareti doğruladı.

3 - Tüpraş'ın yüzde 14.76'sının borsada satılması
Unakıtan'ın cevabı: Satış işlemi usullere göre yapılmıştır. Özelleştirme İdaresi (ÖİB) işlemi SPK ve İMKB'ye bildirmiştir. (...) İMKB'nin onayı ile satış işlemi 4 Mart 2005'te gerçekleştirilmiş, takas 8 Mart 2005'te tamamlanmış ve tutarı olan 569.333.349.-YTL hesaplara aynı gün intikal etmiştir.

İddia: Tüpraş'ın yüzde 14.76'sı Ofer'e 466 milyon dolara satıldı. Daha sonra yüzde 51'i Koç ve Shell ortaklığına 4 milyar 140 milyon dolara satıldı. Böylece Ofer Grubu, şirketin yüzde 14.76'sını çok avantajlı fiyattan aldı ve 750 milyon dolar haksız kazanç sağladı.

Satış şeffaf değildi. İşlem 28 Şubat 2005'te başlayıp bitti. Önceden planlandığını gösteren Global'in aynı gün tarihli alım isteğine ilişkin yazıya yer verilmedi. Konu ile ilgili olarak Ofer ile özel görüşmeler yapıldı.

4 - Hayali ihracat
Unakıtan'ın savunması: Konu yargıya intikal etmiştir. Üç dava vardır ve bunlar yönetim kurulu üyesi olduğum bir özel finans kurumunun bütün yönetim kurulu üyeleri hakkında, mevzuata uygun yapılan bir aracılı ihracata ilişkindir.

Milletvekili olmam hasebiyle dosyam tefrik edildi; milletvekili olmayan öteki yöneticiler hakkındaki davaların tamamına ilişkin yargı aşaması sonuçlandı. Tamamı mahkeme kararlarıyla ortadan kaldırıldı. Böyle bir dava, şu anda söz konusu değildir.

İddia: Unakıtan hakkındaki hayali ihracat davası gümrük kaçakçılığı yönüyle sürüyor. Naylon fatura kullanma ve düzenleme suçlamasıyla görülen davalardan yalnızca 1996 yılına ilişkin olanı zaman aşamından düştü. 1997 ve 1998 yıllarına ilişkin davalar ise görülüyor. Unakıtan'ın dokunulmazlığın kalkması için fezleke TBMM'ye gönderildi. 'Teşekkül halinde hayali ihracat' ile ilgili soruşturma Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülüyor.

Cevapsız kalan sorular:
1 Oğlu Abdullah Unakıtan'ın İsrail'e yaptığı iki gezinin amacına ilişkin soruların cevabı yok.
2 Eşi Ahsen Unakıtan'ın kaçak ve gümrükte olması gereken bir araçla yaptığı kazayla ilgili bilgiler yok.
3 Kaçak villa inşaatına hiç değinilmemiş.
4 Likit yumurta'da KDV indirimi ile ilgili iddialara yer verilmemiş. Soyadıyla likit yumurta üretilmesine ve satılmasına ilişkin etik tartışmalara değinilmemiş.
5 Beykoz'da zilliyetinde bulunan Hazine'ye ait 53 dönümlük araziyle ilgili bilgi yok.
6 Üç kez denemesine rağmen çıkaramadığı hayali ihracatçılara af girişiminden söz edilmiyor.

Turhan Çömez'in iddiasına cevap verdi
AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in Unakıtan'a yazdığı mektuptaki iddialardan biri de Kızıksa ve Aksakal beldelerine yapılan yardımlarla ilgiliydi. Çömez mektubunda, oğlu Abdullah Unakıtan'a ait fabrikaya ceza yazmaması karşılığında Aksakal beldesine yardım adı altında para gönderdiğini iddia etmişti. Ayrıca oğlunun arsa satın aldığı Kızıksa beldesine ihtiyacı olan yardım ve ekipmanı, Unakıtan'ın fabrika müdürünün araya girmesiyle temin edildiğini belirtmişti.

Bakan Unakıtan, açıklamasında şunları belirtti:
"Kızıksa beldesine iddia edildiği gibi bir takım ilişkiler çerçevesinde değil, kuş gribi hadisesinden dolayı (...) 'maddi yardım gönderildi.
AB Gıda'nın fabrikasının bulunduğu Balıkesir'in Aksakal beldesine fabrikaya kesilen cezaların ödenmemesi karşılığında bu belediyeye maddi yardım yapıldığı şeklindeki iddialar tamamen yalandır."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber