AB: Türkiye mesleki eğitimi gözden geçirmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2006 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, ?Türkiye, eğitim sistemini, özellikle mesleki eğitim sistemini gözden geçirmek ve iyileştirmek zorundadır? dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Marmara Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenen ?Türkiye'de mesleki eğitim-öğretim sistemleri ve yeterlilikler çerçevesi? konulu uluslararası konferans, Kadıköy'deki Zübeyde Hanım Öğretmenevi'nde başladı.
İki gün sürecek konferansın açış konuşmasını yapan Kretschmer, AB Komisyonu'nun aday ülkeler için oluşturduğu AB Yeterlilik Çerçevesi'nin Türkiye'de de uygulandığını anlatarak, amaçlananın ulusal sektörlerin birbirlerine yakınlaşmaları olduğunu söyledi.

Türkiye'de uluslararası anlamda teknik ve mesleki yeterlilik sistemi bulunmadığına işaret eden Kretschmer, Türkiye'de ?Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi?nin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kretschmer, Türkiye'de üniversite giriş sınavının bütün öğrenciler için sorun olduğunu ve dershanelerin de öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadıklarını öne sürerek, öğrencilerin ancak becerilerinin geliştirilip test edilerek bir yerlere gelmelerinin sağlanabileceğini söyledi.

?Üniversiteye giriş sınavının yapısının Türkiye'de genel liselerden mezun olanları kayıracak düzeyde olduğunu? ifade eden Kretschmer, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için birçok yasal önlemler alınmasına rağmen genel liselerin hala ön planda yer aldığını kaydetti.

ÜNİVERSİTELER

Kretschmer, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Türkiye'de üniversiteler bağımsız olmalıdır. Kendi personellerini kendileri almalıdır. Üniversitelerin sorumlulukları ve hesap verebilirlikleri olmalı. Üniversitelerde şeffaflık ve kalite yönetimi kriterleri uygulanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK arasında işbirliği ve iletişim güçlendirilmelidir.?

Türkiye'nin, AB'ye üye ülkelerin eşdeğer okullarını kendisine örnek alarak, teknik eğitim fakültelerini yeniden yapılandırması gerektiğini dile getiren Kretschmer, bu okulların öğrencilerini teknik yeterliliğe sahip olarak mezun etmelerinin önemine değindi. Kretschmer, ?Türkiye, eğitim sistemini, özellikle mesleki eğitim sistemini gözden geçirmek ve iyileştirmek zorundadır. Türkiye, nüfusu gittikçe yaşlanan AB için yetişmiş insan gücüyle önemli rol oynayabilir? diye konuştu.

YÖK BAŞKANVEKİLİ EŞME

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme de Türkiye'de ortaöğretimden yükseköğretime geçişte büyük sorunlar yaşandığını ifade ederek, 2005 yılındaki üniversite sınavında öğrencilerin yüzde 68'inin açıkta kaldığına işaret etti. Prof. Dr. Eşme, ?Her 100 kişiden 10 kişiyi alıp, 90 kişiyi kapının önüne koymanın acısını çözmek zorundayız? dedi.
Türkiye'de mesleki eğitime ilginin giderek azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Eşme, meslek yüksekokullarının bir kısmının gelişmiş, bir kısmının gelişmekte olduğunu, ancak bir kısmının ise gelişmede sorunlar yaşadığını söyledi.
Prof. Dr. Eşme, eğitimde niteliğin önemine de işaret ederek, ?yılların politikasızlığı sonucu ortaöğretimden gelen öğrencilerin başarısızlığının önemli bir sorun olduğunu? kaydetti.

Türkiye'deki meslek yüksekokullarının iş dünyası ile ilişkilerinin zayıf olduğunu ve iş dünyasının taleplerine uygun mezun yetiştiremediklerini dile getiren Prof. Dr. Eşme, öğretim elemanı yetersizliğinin de diğer bir sorun olarak göze çarptığını bildirdi. Prof. Dr. Eşme, öğretim elemanı yetersizliği sorununu çözmenin yolunun 7-8 bin kadroyla mümkün olabileceğini söyledi.

Meslek yüksekokullarının sorunlarını çözmek ve bu okulları geliştirmek için YÖK'ün bir komisyon kurduğunu anlatan Prof. Dr. Eşme, bu komisyonun meslek yüksekokullarının müdürleri ile 1 ay sonra Muğla'da toplantı yapacağını bildirdi.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Eşme, teknik eğitim fakültelerinin geliştirilmesi için de komisyon kurduklarını ve bu fakültelerin yeniden yapılandırılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu konuda çok önemli bir çalıştay düzenlediklerini ve çeşitli işbirliği protokolleri imzaladıklarını kaydetti. Prof. Dr. İsa Eşme, ?Mesleki eğitim sorununu çözmeden Türk eğitim sisteminin sorunları çözülmez. İşin püf noktası budur? dedi.

MÜSTEŞAR BİRİNCİ

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci de mesleki eğitim ve öğretimin Türkiye için vazgeçilmesi mümkün olmayan bir çalışma olduğunu vurguladı.

Birinci, 1920'lerde Türkiye'de mesleki teknik eğitim oranının genel eğitime göre yüzde 80'lerde olduğunu hatırlatarak, dünyada bu alanda oran gelişirken, Türkiye'de ise giderek azaldığını anlattı. Günümüzde değişimin bir tercih değil, zorunluluk olduğuna dikkat çeken Birinci, Mesleki Yeterlilik Yasa Taslağı'nın hazırlandığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber