1 Ekim dünya yaşlılar günü

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Dünyada insanlar daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve yaşlı nüfus sayısal olarak artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde daha belirgin olan yaşlanma olgusu, artık gelişmekte olan ülkeler açısından da önem kazanmakta olup ülkemizde yaşlı nüfus giderek artmaktadır” dedi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2013 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1 Ekim dünya yaşlılar günü

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Dünyada insanlar daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve yaşlı nüfus sayısal olarak artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde daha belirgin olan yaşlanma olgusu, artık gelişmekte olan ülkeler açısından da önem kazanmakta olup ülkemizde yaşlı nüfus giderek artmaktadır” dedi.

Sağlam yaptığı açıklamada, “Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız yaşlılarımız, dünya nüfusunun yüzde 10’ unu oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar ülkemizdeki çocuk ve genç nüfusun zaman içerisinde azalması ve yaşlı nüfusun giderek artması yönünde yeni bir demografik yapıya geçmekte olduğunu göstermektedir.2020 yılında yaşlı nüfusun Türkiye nüfusunun yaklaşık % 7.7’sini oluşturacağı öngörülmektedir. Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler 1990 yılında, 1 Ekim tarihini Dünya Yaşlılar Günü olarak belirlemiş olup o tarihten beri 1 Ekim ülkemizde ve dünyada ”Dünya Yaşlılar Günü” olarak kutlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yaşlılık döneminde yaşlıların karşılaştıkları sorunların önemli bir kısmını yaşla birlikte görme ve işitme yeteneğinin azalması, denge kontrolünün zayıflaması, elin iyi kavrayamaması gibi değişiklikler ile ortaya çıkan kaza riskinin artması oluşturur diyen Sağlam şu ifadeleri kullandı:

“Yaşlılarda en sık görülen kazalar düşme, yanma ve zehirlenmelerdir. Bunların arasında en sık rastlanan hareketsizliğe, hastane ve evde bakıma, engelliğe ve ölüme neden olan düşmelerdir. Bunun yanı sıra yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin arttırılmasında önem taşımaktadır. Yanlış beslenme ve yaşam tarzı başta iskemik kalp hastalığı, serebrovasküler hastalıklar, diabetesmellitus, hipertansiyon, osteoporoz, romatizmal hastalıklar, konstipasyon, gastroinstesnal sistem malignleri olmak üzere pek çok hastalığın sık nedenidir. Bu nedenle koruyucu, önleyici sağlık hizmetlerinin yaşlı sağlığının korunmasında önemli bir yeri vardır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber