Kredi kartı kanunu: Borcunu aksatana af yok

Haber Giriş : 11 Mart 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yaklaşık 20 yıllık bir mazisi olan banka ve kredi kartları sonunda yasasına kavuştu ama tartışmalar hâlâ bitmedi. Limit ve faize getirilen sınırlamalar bankacılık sektöründe rahatsızlık yaratırken, sorunlu kredi kart borçlarına 18 ayda ve yıllık yüzde 18 faiz ile ödeme olanağı getirilmesi tüketicileri memnun etti.

Banka ve Kredi Kartları Kanunu'na ilişkin hazırlıklar aslında 10 yıldır gündemdeydi. Ancak son yıllarda bu hazırlıkları hızlandıran en önemli etken bireysel bankacılıkta artan rekabet oldu. Bazı bankaların kredi kart portföylerini büyütmek uğruna işporta usulu kart dağıtması, aylık gelirin çok üzerinde verilen limitler, taksitli alışveriş imkanı ve bütün bunların cazibesine kapılan tüketicilerin bilinçsiz kart kullanımı sorunları da beraberinde getirdi.

JET HIZIYLA GEÇTİ

Kart borcu yüzünden yaşanan dramlar ve sivil toplum örgütlerinden gelen yoğun baskılar yasa hazırlıklarını geçen yıl yeniden gündeme getirdi. Sonuçta Banka ve Kredi Kartları Kanunu 23 Şubat'ta jet hızıyla TBMM'den geçti. 1 Mart 2006 tarihinde ise Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kredi kartları borçlarının yeniden yapılandırılması yönüyle ön plana çıkan yasa aslında sadece sorunlu kredi kart borcu olan 182 bin kişiyi ilgilendirmiyor. Türkiye'de 50 milyon adet banka kartı, 29 milyon adet de kredi kartı var. Yasa'nın kredi kart limiti, sözleşme şekli, faizin belirlenmesi ve kayıp-çalıntı gibi ana konuları da içerdiğini de düşünürsek en az 15 milyon insanı ilgilendiriyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber