Vergi denetmenleri, maddi ve manevi olarak çalışamaz halde

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2006 00:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bizler Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde Vergi İncelemelerinin % 90'ını gerçekleştiren, Teftiş ve Soruşturma yetkilerine haiz VERGİ DENETMENLERİ'yiz. Gelir İdaresi Reformuna rağmen Ülkemize hizmet etme aşkımızın kaybettirilmesini isteyenler var. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede en etkin Denetim Grubu olan bizler maddi ve manevi baskılarla çalışamaz hale getirildik. Şöyle ki:

1-VERGİ İNCELEME YETKİSİ SINIRLANDIRILMIŞTIR:

Maliye Bakanlığı bünyesinde Hesap Uzmanları ve Maliye Müfettişleri, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde Vergi Denetmenleri ve Gelirler Kontrolörler olmak üzere 4 farklı unvanda Denetim birimi 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 135'nci maddesinde belirlenen yetki çerçevesinde aynı görevi ifa etmektedirler.

Vergi İncelemesine yetkililer arasında VERGİ DENETMENLERİ tam yetkili olarak sayılmışken, Gelir İdaresi başkanlığının 27.02.2006 tarihli İç Genelgesinde Vergi Denetmenlerinin Yeminli Mali Müşavirlerin tam tasdik yaptığı mükellefler hakkında inceleme yapamayacağı belirtilerek ilgili kanun maddesinin bu açık hükmüne rağmen Yasayla verilen İnceleme yetkisi budanmıştır.

Şimdi de vergi denetmenlerinin inceleme yetkilerinin tamamen kaldırılacağına yönelik çalışmalar olduğu duyumu alınmıştır.

Bu şekilde kanundan alınan yetki ile sınavsız olarak YMM olan ve bu hakkı Vergi Denetmenine verdirmeyen diğer denetim birimleri kendilerinin Vergi Denetmeni tarafından incelenmesinin yolunu kesmek istemektedirler.

Böylece denetim yetkisi belli bir gurubun avantajına sunulmaktadır. Yapılan yeni düzenlemelerle ise kamu adına denetim yapan en büyük grup olan VERGİ DENETMENLERİ iyice yetkisizleştirilerek, maddi ve manevi olarak cezalandırılmaktadır.

Parçalanmış ve çok başlı bir denetim yapısı "GELİR DENETÇİSİ" unvanı altında acilen birleştirilmeli ve güçlü bir denetim yapısı kurulmalıdır. İdari kadroya geçenlerin tekrar denetim birimine dönmesi yolu tıkanmalıdır.

2- İDARİ YAPIDAKİ KAST SİSTEMİ KALDIRILMALIDIR:

Hayatı boyunca 1 kez sınava girip yeterliliğini vererek maliye müfettişi ve hesap uzmanı kadrolarına atananlara devletin bütün kademelerinde idari kadrolar ve YMM'lik hakkı sınavsız olarak sunulmakta iken aynı üniversitelerden mezun olup aynı sınavlara katılarak yeterliliğini verip vergi denetmeni olanlara kendi bakanlığında dahi bir üst kadroya geçme imkanı sağlanmamaktadır. Normal şartlarda, eğitim - liyakat - bilgi ve hizmet süresi gibi kriterlere bağlı olan görevde yükselme şartları burada geçersizdir.

Nitekim Gelir İdaresi Yasa Tasarısı ile ilgili istişare toplantısı için 19 Şubat 2005 tarihinde Ankara'da yapılan toplantıya katılmak için otobüsle gelirken trafık kazası geçirip hayatını kaybeden meslektaşımız Muharrem İLGÜN'ün vefatı bile bu taş yürekleri yumuşatamamıştır.

Sorunun düzeltilmesi için yapılan her kademedeki girişim ve öneri idari kadrolarda yer alan maliye müfettişi ve hesap uzmanı kökenli yöneticilerce engellenmekte, ayrıca soruşturma tehdidi ile sorunlar bastırılmaya çalışılmaktadır.

Bu şekilde vergi denetmenlerinin inceleme elamanlığından gelen bilgi ve deneyimin idari yapıya aktarılması yolu bilinçli olarak kesilmektedir.

3-ÖZLÜK HAKLARI ENGELLENMİŞTİR:

Gelir İdaresi bünyesinde en etkin rolleri üstlenen ve Devlet Memurları Kanununun 36/A-11 maddesinde Kariyer Meslek olarak addedilen Vergi Denetmenlerinin Ek Göstergesi 2200 olup vasıfsız memurdan farklı değildir. Devletimizi onurlandırmak adına mükellefle en çok diyalogda bulunan, beyan edilen vergilerin doğruluğunu araştıran ve makam tazminatı olmayan tek denetim gurubu VERGİ DENETMENLERİ'dir.

Oysa aynı yetkilere haiz Diğer Denetim Birimlerinin Ek Göstergesi 3600 olup Makam tazminatları 2000'dir. Özel hizmet ve denetim tazminatları arasında da %50'ye yakın düşüklük bulunmaktadır. Eşit işe Eşit Ücret Politikasına uyulmamaktadır.

Şu anda maliye müfettişi ve hesap uzmanının aldığı 3600 ek gösterge ile 2000 makam tazminatını alan ve 10 yıl önce vergi denetmenleri ile aynı statüde bulunan sigorta ve iş müfettişlerinin geldikleri nokta ile vergi denetmenlerinin bıraktırıldıkları yer yapılan ayırımcılığın en çarpıcı örneğidir. Bu çarpıklığın en acı yanı da emekli olunduğu zaman ele geçen ücretin yarıya düşmesidir.

Karamsar-ürkek bir denetim gurubu "vergi kaçakçısının-kayıt dışı sektörün-kara paracının" işine gelmektedir. Kaybeden vatandaş ve devlet olmaktadır.

4-MALİYE PERSONELİ KÜSTÜRÜLMÜŞTÜR:

Yaratılan kast sistemi ve statükolar nedeniyle yardımcı hizmetlisi - memuru - şefi - gelir uzmanı - müdür yardımcısı - müdürüne ve denetmenine kadar camianın içinde yer alan çalışanına insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları sağlanması için çaba gösterilmemektedir.

Bayram seyran demeden çalışan maliye personeli asgari ihtiyaçlarını karşılayamamakta, sürekli içine kapanmaktadır. Bu durumun anlaşılması için yapılacak basit bir araştırma veya anket yeterlidir.

Mükellef-İdare ilişkilerinde vizyonu olan, kamu gelirlerinin tahsilinde en etkin gücü oluşturan, mükellefi - vergi dairesi çalışanı ile her zaman bir arada görev yapan ve bununla onur duyan "VERGİ DENETMENLERİ" olarak camiamıza yapılan haksızlıkları ve yaratılan çarpıklıkları kamusal sorumluluk bilinci içerisinde paylaşmak istedik.

Kamuoyuna arz ederiz.

VERGİ DENETMENLERİ DERNEĞİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber