Açıköğretim'de YÖK kâbusu

Haber Giriş : 12 Mart 2006 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nı bitirenlerin diplomalarını mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağını kararlaştıran YÖK, gelecekte bütün Açıköğretim Fakültesi diplomalarını hükümsüz kılma sinyallerini de verdi

YÖK aldığı son kararla Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programını bitiren öğrencilerin diplomalarını mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağını kararlaştırdı. Kararla, bu bölümlerde mezun olan 4 binden fazla memur mağdur olma tehlikesine girerken, halen bu bölümde okuyan 10 binin üzerinde öğrencinin durumu da belirsiz hale geldi.

YÖK, 9 Şubat 2006 tarihli kararında, Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programını biteren öğrencilere verilen diplomanın "üst öğrenim" sayılamayacağını bildirdi. 2002 yılında açılan Laborant ve Veteriner Sağlık Programı önlisans bölümüne sağlık liselerinde mezun olanlar sınavsız geçiş yapabiliyorlardı.

ÖZLÜK HAKKI İPTAL EDİLİYOR

İlk mezunlarını 2004 yılında veren bu bölümden şimdiye kadar yaklaşık 4 bin kişinin mezun olduğu, halen 10 binin üzerinde de öğrencinin okuduğu belirtiliyor. Buradan diploma alan memurlar, "üst öğrenim" sayıldığı için kıdem ve özlük hakları açısında avantajlı oluyorlardı. Bu bölümden mezun olan bir sağlık personelinin maaşında aylık 80 ile 90 YTL, döner sermayeden de yaklaşık 150 YTL gibi bir iyileştirme oluyordu. YÖK, son kararını Maliye, Sağlık, Milli Eğitim Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı ile Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı'na ve üniversite rektörlüklerine göndererek, "bu bölümden mezun olan memurlara yapılan ek farkların bu aydan sonra verilmemesinin" yolunu da açtı. Bu bölümden mezun olan yaklaşık 4 bin personelin maaşı, bu ay "lise mezunu" statüsünde yatırılacak. Memur-Sen Genel Başkanı ve Sağlık-Sen Başkanı Ahmet Aksu, "YÖK'ün gelecekte Açıköğretim Fakültesi'nin bütün bölümlerinden mezun olan öğrencilerin diplomalarını hükümsüz kılma korkumuz var. Bu karar emsal teşkil edebilir" dedi. Aksu, YÖK'ün, sağlık çalışanlarının haklarını gasp edecek olan son kararının iptali istemiyle Danıştay'a başvurduklarını da sözlerine ekledi.

YÖK daha önce de AÖF İlahiyat önlisans bölümünü bitirenlerin diplomalarına kısıtlama getirmekle de gündeme gelmişti. Bu bölümü bitiren öğrencilerin diplomalarına "Diyanet İşleri Teşkilatı'nda geçerlidir, başka amaçla kullanılamaz" kısıtlaması getirmişti. Bu karar daha sonra Bölge İdare Mahkemesi hukuka aykırı bulunarak iptal edilmişti. Alınan bu karara göre, bu bölümde mezun olarak kamuda çalışanlar üniversite mezunu oldukları için bugüne kadar aldıkları özel hizmet tazminatlarını geri ödemek durumunda kalacaklar. Bu durumdaki çalışanlardan bazılarının şimdiye kadar 6 Bin YTL'ye yakın aldığı tazminatı geri ödemek durumunda kalabilirler.

HAKLARIMIZ GASPEDİLDİ

Bingöl Sağlık Müdürlüğü Personel Şubesi'nde çalışan Tekin Gönç, Açıköğretim bölümünün Laborant ve Veteriner Sağlık Programına kayıt olduğunu, ancak YÖK'ün bu kararıyla burada okumanın anlamsızlaştığını ve okuma hakkının ellerinden alındığını savundu. Hemşire Özlem Taşkesen ise ". Kazanmış haklarımı elimden alıyorlar" diyor.

TİMAV: YÖK Hem savcı hem yargıç

Timav Genel Başkanı Emin Parlaktürk YÖK'ün hem savcı, hem de yargıç rolüne soyunduğunu söyledi. Parlaktürk, YÖK'ün ortaöğretim kurumlarıyla ilgili düzenleme yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunmasını gözardı etmesinin görev sınırlarını aştığını gösterdiğini öne sürdü.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber