Kuzu: Yüzde 10 barajını tümüyle kalkmalı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Seçim sistemi konusundaki gerçek çözüm, Başkanlık modeline geçip, yüzde 10 barajını tümüyle kaldırmaktır'' dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2013 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kuzu: Yüzde 10 barajını tümüyle kalkmalı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, parlamenter sistemde hem temsilde adalet hem de yönetimde istikrarı sağlayacak seçim sisteminin mümkün olmadığını belirterek, ''Seçim sistemi konusunda gerçek çözüm, Başkanlık modeline geçip, yüzde 10 barajını kaldırmaktır. Mevcut modelde kalınacaksa yüzde 10 baraj kalmalı, daraltılmış bölgeye geçilmeli'' dedi.

Kuzu, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, seçim sistemi konusunda gerçek çözümün Başkanlık modeline geçip, yüzde 10 barajını tümüyle kaldırmakta olduğunu belirterek, tam başkanlık modelinde istikrar sağlandığını, koalisyon ya da hükümet sorunu yaşanmadığını kaydetti.

Barajların ''koalisyon gelmemesi amacıyla konulduğunu'' ifade eden Kuzu, Başkanlık modelinde hükümet krizi yaşanmayacağı için baraja ihtiyaç olmayacağını savundu.

''Parlamenter sistemde kalınacaksa yüzde 10 barajı kalmalı, daraltılmış bölgeye geçilmeli'' diyen Kuzu, barajın yüzde 5 olması halinde en az 10 partinin barajı geçebileceğini, koalisyon durumunun olabileceğine dikkati çekti. Kuzu, ''İstikrar benim için çok önemli. Ondan dolayı da baraj yüzde 5 değil, yüzde 10 olarak kalmalı ve daratlılmış bölgeye geçilmeli. Tabii en ideali başkanlık modeline geçip barajı kaldırmaktır ama ona gidemiyorsak ikinci ideal budur. Türkiye'yi 550 bölgeye bölmek güzel olur ama bu daha çok başkanlık modeline yatkın seçim sistemidir. Başkanlığa geçilirse daha anlamlı olur. Yüzde 10 baraj ve daraltılmış bölge, bana daha makul geliyor'' diye konuştu.

Kuzu, parti olarak daraltılmış bölgeden yana olduklarına işaret ederek, ''Bana sorulursa barajı düşürmeyi doğru bulmam. Yüzde 10 barajını Anayasa Mahkemesi'ne götürdüler, istikrar bakımından korunması gerektiğine karar verdi. AİHM'e de götürdüler, oradan da döndü. Yüzde 10 barajı yüksek mi? Evet yüksek. Barajın yüksekliğinin nedeni, bölünme korkusudur. Yoksa kim barajı savunacak, niye savunalım?'' dedi.

Seçim sisteminin kolay olmadığını belirten Kuzu, Türkiye'de çok sistemin denendiğini ama ortasının bulunmadığını söyledi. Kuzu, ''Çünkü iki iyilik bir arada isteniyor. Anadolu'da bir laf var; iki iyilik birarada olmaz. Yani hem temsilde adalet olsun, hem yönetimde istikrar olsun. Ah ne güzel canım, nerede varmış bu? Bunun çözümü belli...Başkanlık modeline geçersin istikrarı sağlarsın, barajı kaldırırsın adaleti sağlarsın. Ayırarak var. İkisi aynı anda olmuyor. Hem istikrar hem adalet olsun ama parlamenter sistemde olsun, bu modelde olmaz o...'' görüşünü kaydetti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber