Karatay: Şekerli gıdalar kalp krizi nedeni

Prof. Dr. Canan Karatay'a göre; yağlı yiyecekler kolesterolü yükseltmez. Kalp krizi, felç ve şeker hastalığının asıl nedeni yüksek kolesterol değil, doğal yağlardan mahrum kalmak ve yüksek düzeyde şeker kullanmak yani şekerli gıdalar Kalp krizi nedeni

Kaynak : Posta
Haber Giriş : 07 Ekim 2013 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karatay: Şekerli gıdalar kalp krizi nedeni

Yağlı yiyecekler krizine neden olmaz mı?

Hayır, yağlı yiyecekler kolesterolü yükseltmez. Sadece karbonhidratlı yiyecekler, kanda trigliserid denen kan yağlarını yükseltir. Kan yağlarını zararlı hale getiren tatlı, şeker, bal ve tatlandırıcılar; meyveler ve meyve suları; bütün şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardır (pirinç, ekmek, makarna vb). Yaygın bilinenin aksine yüksek kolesterollü yiyeceklerdeki kolesterol direkt olarak kana geçmez ve kan kolesterolünü yükseltmez.

Neden yiyecekler kan kolesterolünü yükseltmiyor?

Yediğimiz gıdaların hepsi bağırsaklarımızda yıkılır, parçalanır ve küçük moleküller olarak emilerek kanımıza geçer ve karaciğere ulaşır. Yiyeceklerde bulunan kolesterol de parçalanır ve bağırsaklardan küçük moleküller olarak emilir, o şekilde karaciğere taşınır. Karaciğer, kendine ulaşan yapı taşlarından vücudun ihtiyacına göre yağ, şeker ve protein üretir; kullanılmış ve yıpranmış olanları da safra şeklinde vücuttan dışarı atar. Vücudumuzdaki hücrelerin ömrü ortalama 3 aydır. Bu sürenin sonunda hücreler vücuttan atılır, yerine yeni hücreler yapılır. İşte karaciğerin en önemli görevlerinden biri her organm ihtiyacına göre, yeni hücrelere yapı taşı olan kolesterolü üretmektir. Kolesterol zengini yiyecekleri hiç ağzımıza koymasak bile karaciğer ve bağırsakların iç yüzünü kaplayan zar dokusu her gün 2.5 gram kolesterol üretir. Yani zaten vücudumuzda üretilir. Kolesterol insan vücudunun ürettiği en güçlü antioksidan.

Yani kolesterol düşman değil?

Kesinlikle. Kolesterol vücudumuzda yeni hücre üretiminde, seks hormonlarının yapımında kullanılır. Beynimizde bulunan serotonin'in (mutluluk hormonu) normal bir şekilde çalışması kolesterol sayesinde. Kolesterolü düşük olanlarda depresyon, intihar yatkınlığı ve saldırganlık sık görülür. Kolesterol hafızayı kuvvetlendirir.

Kolesterol ilaçları peki?

Maalesef ilaçları satmak için korkutulan halk, bu ilaçları kullanıyor. Ama bu ilaçlar çok zarar veriyor. Karaciğeri bozuyor, kalp yetersizliği yapıyor, Alzheimer ve halsizliğe sebep oluyor. Bacak, eklem ve sırt ağrılarına neden oluyorlar. Yüksek doz kolesterol ilacı kullanan yaşlı hastalarda, beyin kanamasının yüzde 66 oranında arttığı bildirilmiş. Birçok çalışmada kolesterol ilaçlarının şeker hastalığına neden olduğu ortaya çıkmıştır.

Peki kalp krizi, felç, şeker neden hızla artıyor?

Bu hastalıkların asıl nedeni kolesterol değil, doğal yağlardan mahrum gıda tüketmek ve yüksek düzeyde şeker kullanmaktır.

Şekerin kendisi toksik! Kolesterol ilaçlarıyla hiçbir yere gidilmez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber