Askerlik yapmamak 'vatandaşlıktan çıkarılma nedeni' olmaktan çıkarıldı

Haber Giriş : 14 Mart 2006 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşlık Kanunu'nun AB standartına uyumlu hale getirileceğini açıklayan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yeni Vatandaşlık Kanunu ile askerlik yapmamanın vatandaşlıktan çıkarılma nedeni olmaktan çıkarıldığını söyledi.

Yaklaşık 7 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, toplantıda ele aldıkları konular hakkında bilgi verdi. Toplantının büyük bir bölümünde Kızılcahamam kampının geniş bir değerlendirmesini yaptıklarını bildiren Çiçek, kampta söz alan 82 milletvekilinin görüş ve önerilerini ele aldıklarını kaydetti.

Türk Vatandaşlık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın Bakanların imzasına açıldığını söyleyen Çiçek, Vatandaşlık Kanunu'nun 1 Mart 2000'de yürürlüğe giren Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi'ne uyumlu hale getirileceğini bildirdi. Yeni kanunla vatandaşlığa girişte cinsiyet, din, ırk ya da etnik köken ayırımının kaldırıldığını anlatan Çiçek, askerlik görevini yapmamış olmanın vatandaşlıktan çıkarılma nedeni olmaktan çıkarıldığını da açıkladı. Bakan Çiçek, "Askerlik yapmamaya herhangi bir müeyyide getirilecekse bu Askerlik Yasası'yla yapılabilir" dedi. Çiçek, herhangi birinin Türk Vatandaşlığı'na kabul edilmesinde yetkili makamın Bakanlar Kurulu olmaya devam edeceğini de kaydetti.

Toplantıda Başmüzakereci Ali Babacan'ın müzakere süreci hakkında bilgi verdiğini söyleyen Çiçek, tarama sürecinin 13 Ekim'de tamamlanarak fiili müzakerelere başlanacağını vurguladı.

Merkez Bankası(MB) Başkanlığı'na yapılacak atama hakkında bir soruyu yanıtlayan Çiçek, şu an için bir boşluk olmadığını savundu. MB Başkanlığı'nın gerek Türk ekonomisi açısından gerekse dış piyasalar açısından önemli bir görev olduğunu kaydeden Çiçek, sürecin MB Kanunu çerçevesinde işletileceğini ifade etti.

Kızılcahamam kampında bazı Milletvekillerinin Başbakan Erdoğan'a hitaben "Cumhurbaşkanı olmayın" dediğinin hatırlatılması üzerine konuşan Çiçek, konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşülmediğini savundu. Bakan Çiçek, Cumhurbaşkanlığı'yla ilgili görüşlerini ise şöyle açıkladı: "Türkiye'de eskiden beri bu tartışma var. 61 Anayasası'yla 82 Anayasası arasında Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkileriyle ilgili önemli farklılıklar var. Parlementer sistemde esas itibariyle Cumhurbaşkanlığı makamı semboliktir. 61 Anayasası buna göre düzenlenmiştir. Orada 7 tane görevi vardır. Ama bugünkü 82 Anayasasına baktığımızda adeta yarı başkanlık sistemini andıran tarzda yetkiler verilmiş. Buna karşılık bir sorumluluğu yok."

cihan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber