Üniversitedeki yolsuzluğa malî müşavirden teyit

Haber Giriş : 14 Mart 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne ilaç alımında yolsuzluk yapıldığını Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası da teyit etti.

Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine bilirkişi olarak rapor hazırlayan oda, ihalelerde üniversitenin zarara uğratıldığını belirledi. 2001 yılında diyaliz ünitesi için alınan bikarbonat solüsyonuna yüzde 300'den fazla para ödendiği ileri sürülmüştü. İhaleyi inceleyen Danıştay, Dekan Prof. Dr. Dursun Kamacı ile Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin başta olmak üzere bazı öğretim üyeleri hakkında soruşturma yapmak istemiş; ancak Rektör Yücel Aşkın izin vermemişti. Bunun üzerine 16 Ocak 2004'te dosyayı inceleyen Danıştay 2. Dairesi, iddialarla ilgili davanın Van Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevkine oybirliği ile karar vermişti.

Dava ile ilgili hazırlık evrakını inceleyen Cumhuriyet Savcısı Ali Nevzat Açıkgöz, 26 Ekim 2004'te tamamladığı inceleme dosyasında ihaleye fesat karıştırıldığını dile getirmişti. Savcı Açıkgöz, fakültenin İhale ve Satınalma Komisyonu Başkanı Kamacı, komisyon üyeleri Halis Aksoy, İdris Şahin, E. Recep Özman, Çetin Kotan, Mustafa Bahar, H. Avni Şahin, Mahmut Dinçer ve Kemal Kuşman hakkında ?görevi kötüye kullanma' suçundan dava açmıştı. Savcı Açıkgöz, inceleme dosyasında ihaleye fesat karıştıranların ihale ile ilgili izahta bulunamadıklarını ifade ederek, söz konusu kişilerin eylemlerine uyan TCK'nın 240. maddesi uyarınca tek tek cezalandırılması yönünde görüş belirtmişti.

Van Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava devam ederken mahkemenin talebi üzerine bir rapor hazırlayan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMM), solüsyonların pahalı alınmasının yanı sıra alınan solüsyonların da ünitede bulunan cihazlarla uyumlu olmadığını ifade ederek kamunun zarara uğratıldığına dikkat çekti. SMMM Genel Merkezi tarafından görevlendirilen başkontrolörler Nedim Üçüncüoğlu, Gülşen Günel ve Ali İrfan Yılmaz imzalı bilirkişi raporunda, konu ile ilgili üniversite bünyesinde hazırlanan soruşturma evrakına ve muhakkik raporlarına atıfta bulunularak, Araştırma Hastanesi Nefroloji Anabilim Dalı ünitesinde bulunan Cobe ve Gambro marka cihazlara uyumlu olmayan Bikarbonat marka 2 bin 200 adet solüsyon alındığı ve bunların kullanılmayarak depoda kristalleştiği vurgulanıyor.

Raporda, yapılan ihalede Ada Medikal firmasından Ren Med marka solüsyon alımına karar verilmesine rağmen, solüsyonların teslim makbuzlarında ve muayene raporlarında hangi marka solüsyon alındığının belirtilmediği ifade ediliyor. Raporda, ?Hangi marka solüsyon alınmış olursa olsun, 2001 yılında alınmış olan 2 bin 200 adet Bikarbonat solüsyonundan 2 bin 190 adedi kullanılmayarak kristalleşmiş olarak depoda bırakılmış. İhtiyacı karşılamayan solüsyonlar alındığı için kamu zararına neden olunmuştur.? deniliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber