Ağız kokusunun en önemli sebebi

Eğer dişlerinizde ya da midenizde bir probleminiz yoksa ve lokmalarınızı iyi çiğnemiyorsanız veya şeker tüketiyorsanız her an ağız kokusu sorunu yaşayabilirsiniz

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Ekim 2013 12:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ağız kokusunun en önemli sebebi

Ağız kokusu sorunu en çok gün içinde öğün atlama nedeniyle uzun süreli açlık durumlarında ortaya çıkar. Ağız kokusunu önlemek için uygulanacak basit önlemlerle, bu sorun önemli bir sıkıntı olmaktan çıkar. Diş Hekimi Alper Çıldır, ağız kokusuna karşı ağız ve diş bakım önerilerinde bulundu:

YEMEKLERİ ÇİĞNEMELİSİNİZ

Lokmaların iyi çiğnenmesi, yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışmasını ve ağızda yemek parçası kalma olasılığını düşürür. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur. Bu nedenle her öğün bu yeme kuralına özellikle dikkat edilmesi çok önemlidir. Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için hazinedir. Basit şekerler diş çürüklerine neden olur. Bu nedenle bu tür atıştırmalıklardan uzak durmak gerekir.

SİGARA ÇOK ZARARLI

Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusuna neden olur. Diğer bir ağız kokusu nedeni olan dişeti hastalıklarına da zemin hazırlar. Sinüzit de, geceleri ağızdan nefes almaya neden olur. Bu boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı kokuyu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burun tıkalı uyunmamalı.

Peynir ve tarçının etkisi

Yemek sonrası ağız içerisindeki asidik ortamı bazik hale çevirecek peynir gibi ürünler tüketilmelidir. Bu hem ağız kokusunun hem de çürük oluşumun önlenmesinde önemli rol oynar. İçecekler ve uygun yiyeceklerde tarçın kullanmak da ağız kokusunu gidermede yardımcı olur. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadele eder. Tarçın, ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü yollarından biridir. Sakız da tükürük salgısını artırmaya yardımcı olur. Tarçınlı sakızlar tükürük salgısını artırarak ağız temizliğine yardım eder.

Günde en az 2 litre su için

Özellikle yaşla birlikte artan vücut kuruması, genel sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bol su tüketimi, vücuda birçok yararıyla birlikte dilin kurumasını da önleyerek, ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silahtır. Bu nedenle günlük su tüketimine özen gösterin. Günde yaklaşık 2,5 - 3 litre su içmek onlarca diğer yararının yanında dilin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli ölçüde yararı olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber