Halk ekmeğe zam yok

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2006 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, "15 kuruştan sattığımız ekmeğin fiyatını artırmayı düşünmüyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü İlkbahar, 1 paket yabancı sigara fiyatına 30 ekmek sattıklarını belirterek, "15 kuruştan sattığımız ekmeğin fiyatını artırmayı düşünmüyoruz" dedi.

Piyasada bazı fırınların "gramaj ayarlaması" adı altında ekmeğe zam yaptıklarına dikkat çeken İlkbahar, halk ekmeğin uzun zamandır fiyatını koruduğunu ve 15 kuruştan satışına devam edildiğini söyledi. Ekmekte fiyatın serbest, gramajın ise standardı bulunması gerektiğini belirten İlkbahar, "Önceki yıllarda Tarım Bakanlığı'nın yayınladığı gıda kodeksine göre normal ekmek için en düşük gramaj 200 gramdan başlamaktaydı. Fakat daha sonra bu kodekste yapılan gereksiz değişiklikle halk tipi ekmeğin gramajı 50 grama düşürüldü. Şu anki kodekse göre, halk tipi ekmek 50 gramdan başlamak üzere 50'şer gram artırılarak 1 kilograma kadar çıkartılıyor" diye konuştu.

Gıda kodeksine göre ekmeğin gramajının 200 gramdan 50 grama düşürülmesiyle fırıncıların ekmeğin gramajını düşürerek aynı fiyattan sattıklarını ve tüketiciyi mağdur ettiğini belirten İlkbahar, "Gramajı düşürülerek yapılan bu üretim ise gizli zamdır" dedi.

Gıda kodeksine göre ekmeğin 50 gramdan başlayarak 50'şer gram artırılmak suretiyle üretildiğini böylelikle daha önce 200 gramın altında üretilen ve "Ekmek Çeşidi" kapsamına giren üretimlerin de normal ekmek sayıldığını belirten Ali İlkbahar, "Böylelikle ekmek çeşidi üreten üreticiler de devlete yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyerek, devletin vergi kaybına neden olmuşlardır" diye konuştu.

Gıda kodeksinin yeniden düzenlenerek ekmek gramajlarının yeniden belirlenmesi gerektiğini söyleyen İlkbahar, "Böylece gramajlar üzerinde yapılan oynamalarla hem tüketicinin mağduriyeti önlenecek. Hem de normal ekmek gramajı altındaki gramajlar ekmek çeşidi sayılacağından devletin ekonomik kaybı giderilecektir" açıklamasında bulundu.

Halk ekmeğin sadece hijyen ve sağlıklı oluşuyla değil, ekonomik fiyatıyla da başkentlinin yanında olduğunu belirten İlkbahar, uzun süredir halk ekmeğin fiyatını artırmadıklarını söyledi. Ekonomik fiyatıyla halk ekmeğin piyasada denge unsuru olduğunu belirten Ali İlkbahar, "Fiyatlarımızı tüketiciyi mağdur etmemek için belli bir seviyede tutuyoruz. Başkentliye hem sağlıklı ve hijyen hem de ucuz ekmek üretmeye devam ediyoruz" dedi.

5 çeşit ekmek ürettiklerini belirten İlkbahar, 200 gram normal ekmeğin 15 kuruş, 250 gram doğal köy ekmeğinin 25 kuruş, 300 gram tuzsuz ekmeğin 30 kuruş, 300 gram kepekli ekmeğin 30 kuruş ve 500 gram tıbbi ekmeğin ise 75 kuruştan satıldığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber