MEB'de atama çıkmazı

Haber Giriş : 18 Mart 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın atamalarla ilgili iki yönetmeliğini iptal etti Türk Eğitim-Sen üçüncü kez çıkarılan yönetmelik için de tekrar dava açtı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türk Eğitim-Sen arasında ?Atama Yönetmeliği' savaşı yaşanıyor. Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelikler, Türk Eğitim-Sen tarafından tek tek yargıya taşınıyor ve iptal ediliyor. Bakanlığın daha önce çıkardığı aynı konudaki 2 yönetmeliği Danıştay tarafından iptal edilirken, MEB'in 3'üncü yönetmeliği de yine sendika tarafından Danıştay'a götürüldü.

MEB tarafından 3'üncü kez hazırlanan ?Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik?in, Türk Eğitim-Sen tarafından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istendi. Türk Eğitim-Sen,

4 Mart 2006'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin kadrolaşmaya yol açacağını savunuyor.

Türk Eğitim-Sen, yönetmeliğin, idarenin tek inisiyatif olarak kalmasına yol açacağı, yönetici atamaları konusunda çifte standartlar getireceği ve atamaların kapalı kapılar ardında keyfi olarak yapılmasına zemin hazırlayacağı iddiasıyla iptal edilmesini istiyor.

Sözlü sınavın etkisi

Türk Eğitim-Sen, yönetmelikte yer alan ?sınavda başarılı olanların sözlü sınava alınması ve bu sınavların sonuç üzerinde yüzde 30 oranında belirleyici olması?na karşı çıkıyor. Ayrıca, kurulan komisyonlarda sendika temsilcisinin bulunmamasına da itiraz eden Türk Eğitim-Sen, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulları Müdürlüğü'ne, sınav şartı aranmaksızın ilgili birim teklifi ile atama yapılmasının kadrolaşmayı doğuracağı gerekçesiyle iptal edilmesini istiyor.

Bulunduğu kurumda 5 yılını dolduran okul müdürlerinin zorunlu olarak yer değiştirmesi konusunda 3 tercih hakkı tanındığına dikkat çeken Türk Eğitim-Sen, tercihlerine yerleştirilmeyen okul müdürlerinin yerinin, valilikler ve bakanlık tarafından değiştirilebildiğini, bu nedenle de idarenin kendisine yakın olarak gördüğü isimleri istediği okula yerleştirebileceğini öne sürüyor.

Hükümet memuru

Türk Eğitim-Sen, dava dilekçesinde, yönetmelikte ?aynı kurumda, sicil raporlarına göre son iki yıl iyi derecenin altında başarı gösteren yöneticilerin görev yerlerinin il içinde aynı tipteki eğitim kurumlarıyla değiştirilebildiğine ve iki yıl üst üste olumsuz sicil alan yöneticilerin görevden alınabildiğine' dikkat çekti.

Bu maddenin de iptalini isteyen Türk Eğitim-Sen, yöneticilere göre sicil notlarının farklılık gösterdiğini belirterek, ?Böyle bir uygulama ?devlet memuru'ndan çok ?hükümet memuru' oluşturmaya yöneliktir? iddiasını dile getirdi. Bu uygulamanın yöneticilerin iktidarlara ve amirlerine karşı son derece yakın durmalarına neden olacağını savunan sendika, düzenlemenin keyfi işlemleri de beraberinde getireceğini öne sürdü. Danıştay, önümüzdeki günlerde Türk Eğitim-Sen'in iptal başvurusunu görüşerek karara bağlayacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber