Türk Sağlık-Sen YÖK'ün kararına dava açtı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mart 2006 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, Laborant ve Veterinerlik programının sağlıkla ilgili bir üst öğrenim olmadığı kararı alan YÖK'e dava açtı. Ankara 3. İdare Mahkemesinde açılan davanın dilekçesinde 657 Sayılı Kanun'un 36. maddesindeki ?sağlık hizmetleri ve Yardımcı Sağlık hizmetleri? başlığına da değinildi.

Türk Sağlık-sen'in dava dilekçesinde yürütmenin durdurulması da istendi. Konuyla ilgili ayrıntılar şöyle:

Bilindiği gibi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 09.02.2006 tarih ve 2216 sayılı yazısı ile Laborant ve Veterinerlik Programının sağlıkla ilgili bir üst öğrenim olmadığına karar vererek söz konusu kararını Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı vb. kurumlara bildirmiştir.

İlgili kararın Laborant ve Veterinerlik Programında görülen derslerin sağlıkla ilgili olması, söz konusu programdan mezun olanların 657 sayılı DMK'nun 36.maddesinde sayılan Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alması ve kazanılmış haklara saygı ilkesini ihlal etmesi nedeniyle söz konusu kararın düzeltilmesi için Sendikamız Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreterliğince Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na bir yazı yazılmıştır. Akabinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkilileri ile yapılan görüşmede sorunun başvurumuz doğrultusunda en kısa sürede düzeltileceği ifade edilmiştir.

Ancak 21.03.2006 tarihinde yapılan son görüşmemizde; mevcut ve yeni açılan 15 üniversite rektörlerinden oluşan Üniversitelerarası Kurulun hangi tarihte toplanacağına ilişkin çelişkili ifadeler kullanılmıştır.

Bu nedenle, hukuki sürecin süre aşımı nedeniyle kesintiye uğramaması ve söz konusu programdan mezun olan ve halen öğrenimine devam eden üyelerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için Ankara 3.İdare Mahkemesinde dava açmış bulunmaktayız.

 DAVA DİLEKÇESİ

ANKARA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ'NE

Yürütmenin durdurulması istemlidir

DAVACI: Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu Kamu Görevlileri Sendikası

 Dr. Mediha Eldem Sok. No: 85 6640 Kocatepe / ANKARA

VEKİLİ : Av.Murat BAHADIR

                                     Dr. Mediha Eldem Sok. No: 85 6640 Kocatepe / ANKARA        

DAVALI   : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı

                                     ANKARA

İŞLEM TARİHİ : 09.02.2006

DAVAKONUSU :Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağına ilişkin 09.02.2006 tarih ve 2216 sayılı kararının öncelikle ve ivedilikle yürütmesinin durdurularak iptaline karar verilmesi talebimizin sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

1-)Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kolu Kamu Görevlileri Sendikası, 4688 sayılıKamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 19. maddesinin ? f ?bendi uyarınca; ? Üyelerin idare ile ilgili doğacak ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde veya hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda üyelerini veya mirasçılarını, her düzeyde ve derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil etmek veya ettirmek, dava açmak ve bu nedenle açılan davalarda taraf olmak hakkına sahiptir.?.Bu bağlamda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağına ilişkin 09.02.2006 tarih ve 2216 sayılı işleminin açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle, üyelerimizin ortak hak ve menfaatlerini ihlal ettiğinden iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

2-) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 09.02.2006 tarih ve 2216 sayılı kararında:?Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının, sağlık çalışanları ( ebelik, hemşirelik, sağlık memuru, laboratuar teknikeri ) için mesleki bir nitelik taşıyıp taşımadığı veya mesleki bir üst öğrenim sayılıp sayılamayacağı konusu 03.02.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında görüşülmüş ve 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 43/b maddesi uyarınca, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının görüşü de dikkate alınarak, söz konusu programın sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağına karar verilmiştir.?denilmektedir.Bu kararla Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim olmadığına karar verilerek ilgili programdan mezun olan ve halen öğrenim görmekte olan üyelerimizin mağduriyetine sebebiyet verilmiştir.Bu bakımdan söz konusu karar açıkça hukuka aykırı olup iptali gerekmektedir.Şöyle ki;

3-)Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının 1.sınıfında; temel bilgi teknolojileri, tıbbi biyoloji ve genetik, suni tohumlama, hayvan fizyolojisi, genel mikrobiyoloji ve immunoloji ve hayvancılık bilgisi 2.sınıfında ise Çevre sağlığı, hayvansal ürünler teknolojisi, genel hayvan hastalıkları ve laboratuar teknikleri ve gereçleri dersleri verilmektedir.Görüldüğü gibi Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programında görülen derslerin sağlıkla ilgili olduğu aşikardır.Ayrıca söz konusu programda görülen ders kitaplarının önsözünde mesleki sağlık bilgisinin geliştirilmesinin amaçlandığı ifade edilmektedir.Bahsetmiş olduğumuz bu hususlar Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim kabul edilmesi gerektiğini açık ve net ortaya koymaktadır.

4-) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36.maddesinin ?SAĞLIK HİZMETLERİ VE YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI? başlığını taşıyan III.bendinde:?Bu sınıf, sağlık hizmetlerinde ( Hayvan sağlığı dahil ) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknologu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, psikolog, diyetçi, sağlık mühendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, ( Fizik tedavi, laboratuar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyenleri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil ) sağlık savaş memuru, hayvan sağlık memuru ve benzeri sağlık personelini kapsar.? Hükmü yer almaktadır.Bu hüküm gereğince söz konusu programdan mezun olan personel Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer aldığından Laborant ve Veteriner Sağlık Programının sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edilmesi yasanın amir hükmünün bir gereğidir.

5-)Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 09.02.2006 tarih 2216 sayılı kararına kadar sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edildiğinden dolayı bu programdan mezun olan üyelerimiz özel hizmet tazminatı, ek gösterge ve yan ödemelerden faydalanmışlardır.Bu durum ayrıca üyelerimiz açısından kazanılmış bir hak teşkil etmektedir.Zira bugüne kadar ilgili bölümü tercih eden üyelerimiz, bu bölümün sağlıkla ilgili bir üst öğrenim kabul edildiğini ve özlük haklarında ilave katkı sağlayacağını düşünerek bu tercihte bulunmuşlardır.

               Kamu görevlileri ile ilgili mevzuatın zaman zaman sosyal değişmelerin ve başka etmenlerin zorlamasıyla güncelleştirilmesi gerekli olsa da , hukuk kurallarının ve kamu görevlileri hakkındaki düzenleyici işlemlerin sık ve keyfi bir şekilde değiştirilmemesi ve bu durumun doğal sonucu olarak kazanılmış haklara saygı gösterilmesi, her şeyden önce hukuki istikrarın bir unsuru, hukuk güvenliğinin ve hukuk devletinin vazgeçilmez bir şartıdır.

              Yüksek Mahkemelerin kazanılmış haklarla ilgili tanımları ise şu şekildedir: Yargıtay bir kararında kazanılmış hakkı ?yasalara uygun olarak gerçekleşen hak?olarak tanımlamaktadır.Anayasa Mahkemesi de yakın tarihli bir kararında kazanılmış hakkı; ?.... kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak? olarak tanımlamıştır.Danıştay ise ?kazanılmış haklar eski kanun yürürlükte iken kesin bir surette kazanılan yani hukukça korunmakta bulunan ve bir iddia haline gelen haklardır? şeklinde bir tanımlama yapmıştır.

              Kazanılmış haklarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesinin 1987/21 E. ve 1988/25 K.sayılı kararında kazanılmış haklara saygının Hukuk Devletinin gerekleri arasında yer aldığı belirtilmiş ve kazanılmış haklara saygı gösterilmemesinin Anayasanın 2.maddesinde düzenlenen Hukuk Devleti ilkesine aykırı olduğu ifade edilmiştir.Yine aynı şekilde Anayasa Mahkemesinin 1998/10E. ve 1998/18 K. Sayılı kararında Anayasanın 2.maddesinde belirtilen niteliklere sahip bir hukuk devletinde, mevcut kanunlara göre kazanılmış hakların sonradan çıkacak kanunlarla tanınmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.Yine Danıştay 12.Dairesinin 1971/2937 E. ve 1973/2272 K. sayılı kararında:?olayın geçtiği tarihte yürürlükte olan bir yönetmeliğe uygun olarak kazanılmış hak sahibi olanların sonradan çıkan yönetmelikle bu haklarının ortadan kaldırılamayacağına? hükmedilmiştir.

             Ancak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Laborant ve Veteriner Sağlık Programının sağlıkla ilgili mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edilmemesine karar verirken yukarıda bahsetmiş olduğumuz Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarını göz ardı etmiş ve üyelerimizin kazanılmış haklarını yok sayarak onların mağduriyetine sebebiyet vermiştir.

6-)Ayrıca 15/04/2004 tarih ve 25434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2004/6996 karar numaralı Bakanlar Kurulu Kararının 4. maddesinin ?f? bendindeözel hizmet tazminatı ödenecek durumlar düzenlenmiştir.Buna göre;?Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak özel hizmet tazminatı ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı özel hizmet tazminatı ödenmez?. Hükmü yer almaktadır.Bu hükme istinaden daha önce özel hizmet tazminatı ve diğer yan ödemelerden faydalananLaborant ve Veteriner Sağlık Programı mezunu üyelerimizinYükseköğretim Kurulu Başkanlığının 09.02.2006 tarih ve 2216 sayılı kararıyla bu haktan mahrum bırakılması hukuka ve hakkaniyete aykırılık teşkil etmektedir.

7-) Malumları olduğu üzere, 2577 sayılı Yasanın 2. maddesi gereğince ?İlgili işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı ve işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartları birlikte gerçekleştiği? taktirde, ilgili işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilir.Davamıza konu işlem sebep ve maksat unsurları yönünden açıkça hukuka aykırı olduğundan ve söz konusu işleminin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı aşikar olduğundan mezkur işlemin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER : 657 sayılı DMK, 4688 sayılı Kanun, 2577 sayılı Kanun, 2004/6996 karar numaralı Bakanlar Kurulu Kararı ve sair hukuki sebepler

HUKUKİ DELİLLER : Dava konusu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 09.02.2006 tarih ve 2216 sayılı işlemi ve sair hukuki deliller.

NETİCE ?İ TALEP       : Gerek yukarıda arz ve izah olunan ve gerekse resen gözetilecek nedenlerle;

          1-) Davaya konu 09.02.2006 tarih ve 2216 sayılı işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve İPTALİNE

           2-) Muhakeme masrafları ile ücreti vekaletin davalı taraf aleyhine hükmedilmesini saygılarımla bilvekale arz ve talep ederim.22.03.2006

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber