Tansiyon şikayetiyle gitti, 5 kalp damarına By-Pass yapıldı

Konya’da yüksek tansiyon şikayetiyle gittiği hastanede kalp ana damarlarından 3’ünün tıkalı, 2 yan damarında da daralma olduğu tespit edilen hasta, nadir gerçekleştirilen by-pass ile sağlığına kavuştu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2013 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tansiyon şikayetiyle gitti, 5 kalp damarına By-Pass yapıldı

Yüksek tansiyon şikayetiyle Özel Medicana Konya Hastanesi'ne başvuran Ahmet Ay'ın (49), yapılan tetkiklerinde kalp damarlarının tıkalı olduğunu tespit edildi. Kalp ana damarlarından 3'ünün tıkalı, 2 yan damarında da daralma olduğu belirlenen Ahmet Ay'a ameliyat olması gerektiği söylendi. Yapılan hazırlıkların ardından Ahmet Ay'ın geçtiğimiz Salı günü nadir gerçekleştirilen operasyonla aynı anda 5 damarına by-pass yapıldı. Yaklaşık 2,5 saat süren ameliyatın ardından 12 saat yoğun bakımda kalan Ahmet Ay, kalbindeki 5 damarın onarılmasının ardından sağlığına kavuştu. Ameliyatının çok başarılı geçtiğini ve hiçbir sıkıntı yaşamadığını anlatan Ahmet Ay, "Ameliyat olmadan önce başka yerlerle de görüşme yaptım. Hocam bana ameliyat dedikten sonra beni çok etkiledi. Son derece güvenerek hiç tereddüt etmeden geldim yattım. Elhamdülillah şu anda da çok rahatım. Allah razı olsun hocamdan. Hocam 2 tane ilaç vereceğim sana, bundan sonra hayatını çok güzel bir şekilde geçireceksin dedi. Hastaneye yüksek tansiyondan gelmiştim. 18-20 arasında tansiyonum vardı. Şu anda 5'e 10, 6'ya 10. Damarlar rahatlayınca tansiyon da rahatladı" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Özel Medicana Konya Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Mert, hastanın 3 ana damarının ve 2 tane de çok önemli yan dallarında daralma tespit ettiklerini belirtti. Nadir yapılan bir operasyonla 5 damara by-pass yaptıklarını kaydeden Mert, "Pek çok hasta yine aynı konumdayken 2 ya da 3 damarı yeterli görülüp bırakılır ama bizim ekolümüz sorunlu olan bütün damarlara müdahale etmeyi gerekli kılar. Çünkü bu şekilde kalp dokusunun uzun seneler çok daha iyi besleneceği araştırmalarda tespit edilmiştir. Yapan için bir zorluk teşkil etse de, biz 2,5 saatlik başarılı bir ameliyatla Ahmet beyi sağlığına kavuşturduk. Bugün ameliyatımızın ikinci günü 2 gün sonra da inşallah evine yolcu edeceğiz" şeklinde konuştu.

Eskiden ana damarlara by-pass yaparak gerisinin çok önemli olmadığı gibi bir yanlış kanı olduğunu aktaran Op. Dr. Mert, "Yan dallar eğer gelişmişse tekrar kalp krizine sebep olduğu görülmüş. By-pass olduğu halde bir insanın by-passları çalışsa bile zamanında ihmal edilen o yan dallardan dolayı tekrar kalp krizi geçiriyor. Tekrar ameliyat olmasa bile stente maruz kalabiliyor. Biz böyle hatıralar olmasın diye bütün sorunlu damarlara müdahale ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber