Yargıtay: Velayet için 15 yaşındaki çocuğa görüşü sorulmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2006 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, bir boşanma davasında, çiftin 15 yaşındaki çocuklarının görüşlerini açıklama olgunluğuna sahip olduğunu belirterek, velayetle ilgili çocuğun görüşünün sorulması ve ona göre karar verilmesi gerektiğine işaret etti.

Yerel mahkemece verilen bir boşanma davası kararının temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını, çocuğun velayetine ilişkin düzenleme yönünden bozdu.

Daire'nin kararında, davalı babanın alkol bağımlısı olduğu, bu yüzden AMATEM'de iki kez yatarak tedavi gördüğü, annenin ise evli bir erkekle beraber yaşamaya başladığının toplanan delillerden anlaşıldığı kaydedildi.

Çocuğun, görüşlerini açıklama olgunluğuna sahip olduğu vurgulanan kararda, Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi'nin, iç hukuk tarafından yeterli idrake sahip olduğu kabul edilen çocuklara, "kendilerini ilgilendiren davalarda, dava ile ilgili tüm bilgileri almak, kendisine danışılmak ve kendi görüşünü açıklamak olanağının sağlanması hakkı" tanıdığı hatırlatıldı.

Bu bakımdan, çocuğun dinlenmesi ve görüşünün sorulmasını isteyen Daire, "Gerektiğinde velayet düzenlemesine esas olmak üzere bilirkişilerden mütalaa alınması ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek karar verilmesi gerekirken, eksik soruşturma ve incelemeyle velayetle ilgili yazılı şekilde hüküm kurulmasını" doğru bulmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber