KPSS'nin iptali için dava açıldı

Haber Giriş : 28 Mart 2006 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukukun Egemenliği Derneği, kamu hizmeti ve görevlerine ilk defa atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak atanacakları belirlemek amacı ile yapılacak olan ve çok büyük bir kesim tarafından beklenmekte olan KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) hakkında Danıştay'da "iptal davası" açtı.

Sınava gireceklerin niteliklerini ve mezun oldukları okulların derecesini belirleyen; Başbakanlık, Devlet Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM' ye karşı açılan davada "Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı hareket edildiği ve Türk Vatandaşlarının kamu görevlerine ve memuriyete girme haklarının engellendiği" ileri sürüldü.

Sınava lise ve üstü okul mezunlarının girebileceğini, ilköğretim okulu ve orta okul mezunlarının girmesinin engellendiğini hatırlatan Dernek Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, "Kamusal bir görev diye askerlik hizmeti yapan, vergi veren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir yurttaşın, belli bir tahsil yapmadığı, yapamadığı için, her türlü kamu kuruluşunda, kamusal görevden mahrum bırakılması mümkün değildir. Ortaokul mezunları ve ilköğretim okulu mezunları da sınava girebilmelidir. Bu okul mezunlarına da kamu görevi ve memuriyet yapabilme olanağı sağlanmalıdır" dedi.

Anayasa'ya göre; herkesin kanun önünde eşit olduğunu hatırlatan Akyüz "Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiç bir ayrım gözetilemez.

Bu bakımdan, aynen lise gibi ortaöğretim mezunu konumundaki eski orta okul mezunlarının ve ilköğretim mezunlarının KPSS sınavına alınmamak suretiyle kamu görevi ve hizmetinden mahrum bırakılmaları, yukarıda sayılan Anayasa hükümlerine de açık bir aykırılık teşkil etmektedir" dedi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber