Danıştay'dan, Ziraat ve Halk bankasına personel alımı ilişkin karar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2006 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Ziraat ve Halk bankasına yeni alınacak personel sayısını sınırlayan kararı kaldıran Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesini durdurdu.

Bu bankalarda çalışan ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 32 kişi, "Ziraat, Halk Bankası ve Emlak Bankası A.Ş'nin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Usul ve Esasların 2. maddesini değiştiren Bakanlar Kurulu'nun 14 Ağustos 2004 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay 5. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti.

Karara, davacılar itiraz edince dosya Danıştay İdari Daireleri Kurulu'na geldi.

Kurul, dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesini oyçokluğu ile durdurdu.

Gerekçede, bu yasaya istinaden Bakanlar Kurulu'nun 2001'de, "Bankalarda yeniden yapılandırma sürecinde özel hukuk hükümlerine göre yeni istihdam edilecek personelin sayısı bankaların mevcut personel sayısının yüzde 1'ini geçemez. Yeni istihdam edilecek personel için yükseköğrenim görmüş olması şartı aranır" şeklinde düzenleme getirdiği kaydedildi.

Gerekçede, "Anılan dava konusu düzenleme incelendiğinde, bankalarda yeni istihdam edilecek personel sayısına bir sınırlama getirilmediği, sınav yapılmadan personel istihdam edilmesine olanak sağlandığı ve belirli bir öğrenim görmüş olma koşulunun öngörülmediği anlaşılmaktadır" denildi.

4603 sayılı Yasa incelendiğinde bankaların özelleştirmeye hazırlanmalarını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmalarının amaçlandığının görüldüğü belirtilen gerekçede, bu süreçte istihdam edilecek personele ilişkin usul ve esasların ise Bakanlar Kurulu'nca belirlenmesinin hükme bağlandığı kaydedildi.

Gerekçede, Bakanlar Kurulu'na verilen bu yetkinin yasanın amacına, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanılması gerektiği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber