Sezer ile hükümet arasındaki çatlak büyüdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2006 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Merkez Bankası atamasını veto etmesinin Cumhurbaşkanlığı ile Hükümet arasındaki çatlağı büyüttüğü öne sürüldü. Financial Times gazetesi, "Becerisizlikle yürütülen atama sürecinin, kalıcı bir başkanın bulunmasını zorlaştırmasından ve faizlerin düşürülmesine engel olmasından korkuluyor" yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Merkez Bankası başkanlığı sorununu değerlendirmeyi sürdürüyor. Gazete, "Piyasalar, Türkiye'deki Merkez Bankası Tartışması Nedeniyle Gergin" başlıklı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "siyasi kazanç uğruna ülkenin ekonomik istikrarını tehlikeye atmakla suçlandığı"na dikkat çekti.

Merkez Bankası başkanlığına ilişkin tartışmanın finansal piyasalarda gerginlik yarattığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosunun ardından İMKB fiyatlarının düştüğüne dikkat çekti. Gazete "Veto, cumhurbaşkanı ile kökleri siyasi İslam'da olan ve Türkiye'nin laik cumhurbaşkanlığı, silahlı kuvvetleri ve yargı tarafından kuşku ile bakılan hükümet arasındaki çatlağı büyüttü" yorumunu yaptı.

Başbakan Erdoğan'ın para politikasında boşluk olmadığında israr ettiğini belirten gazete, "Veto, Sayın Erdoğan'ın, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yakın olan Adnan Büyükdeniz'i önerme nedenini sorgulayan Türk medyasından güçlü bir destek aldı" diye yazdı.

Bazılarının Sezer'in, genel seçim öncesi hükümetin bağımsız Merkez Bankası'nı yanına alma çabasını boşuna çıkartmış olabileceğini savunduklarını anlatan gazete, "Hükümetin en güçlü destekçileri arasında bulunan Türkiye çapındaki küçük sanayiciler ve ihracatçılar, para politikasının gevşetilmesi ve faiz oranlarının daha hızlı düşürülmesi için müdahale çağrılarını yapıyor" diye yazdı.

Financial Times, Merkez Bankası'nın beş yıl "hayranlık duyulan" Süreyya Serdengeçti tarafından yönetildiğine dikkat çekerek "Şimdi ise becerisizlikle yürütülen atama sürecinin, kalıcı bir başkanın bulunmasını zorlaştırmasından ve faizlerin düşürülmesinden engel olacağından korkuluyor" yorumunu yaptı.

Bu arada, gazete, Morgan Stanley'nin Londra'daki analistlerinden Serhan Çevik'in yatırımcılara yönelik bir notta Merkez Bankası başkanlığı tartışmasının bankayı "İdare boşlukta ve kirlenmiş bir bağımsızlık ve şeffaflık siciliyle" bıraktığını belirttiğine dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber