Dinçer: Beni görüştünüz mü? Erdoğan: Biz işimize bakalım

Haber Giriş : 30 Mart 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, Büyükanıt ile buluştuğu günün akşamı, CHP'nin suçladığı müsteşarının kaygılarını gidermiş

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 24 Mart'taki görüşmeleri üzerine yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Üst düzey kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Erdoğan'ın Büyükanıt ile yaptığı görüşmenin hemen ardından, Erdoğan'a kamuoyuna açıklama yapması için izin vermesini istedi. Ancak medyadan gelen taleplere ve görüşme üzerine artan spekülasyonlara karşın Erdoğan, Başbakanlığın bir açıklama yapması talimatını vermedi.

Başbakan aynı gün akşam üzeri Türkiye İhracatçılar Meclisi ile toplantısı için Çankaya'daki resmi konuttan, Bakanlıklar'daki Merkez Bina'ya geçti. Kaynaklara göre, Erdoğan ile Dinçer, Büyükanıt görüşmesi üzerine akşam saatlerinde konuştular. Bu sırada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Bilkent Otel'deki 'Küresel terörizm ve uluslararası işbirliği' sempozyumunun kapanış konuşması öncesinde Büyükanıt ile özel olarak görüşmüş, konuşma sonrasında da gazetecilere görüşmenin Erdoğan'ın talebiyle gerçekleştiği, 'çoğunlukla iç güvenlik' konuşulduğu ve 'bir olağanüstülük bulunmadığı' açıklamalarını yapmıştı.
Kaynaklara göre, Başbakanlık makamındaki konuşma sırasında Dinçer, medyada Büyükanıt ile görüşmesi üzerine çıkan ve Şemdinli iddianamesi nedeniyle kendisinin de hedef yapıldığı haberlere atfen, "Beni görüştünüz mü?" diye sordu. Erdoğan'ın Dinçer'e medyanın 'hayal kurduğunu' söyledikten sonra "Biz işimize devam edelim" yanıtını verdiği öğrenildi.

Bu bilgi, gazetecilerin Erdoğan'a Büyükanıt görüşmesinde Dinçer hakkındaki iddiaların konuşulup konuşulmadığının sorulmasından önce, daha o akşam, konunun Başbakanlık'ta Erdoğan ve Dinçer arasında konuşulmuş olduğunu gösteriyor.

Erdoğan 25 Mart günü İstanbul'da medyada yer alan haberler ve gazetecilerin soruları üzerine şunları söylemişti:
"Yanımızda siz mi vardınız? Ne konuştuğumuzu ne biliyorsunuz? Kendilerine göre yorumlar yapıyorlar. Bazıları da zanneder ki, hakikaten böyle şeyler mi oldu? Bir başbakanın bir kuvvet komutanımızı davet edip kendisiyle görüşmesi, kendisinden özellikle son zamanlardaki iç güvenlik harekâtlarıyla ilgili bilgi alması, bundan daha doğal ne olabilir? Başka şeyler de konuşabiliriz. ('Şemdinli gündeme geldi mi?' diye sorulması üzerine) "Tabii ki. Bu süreç içerisinde bunları aramızda değerlendirdik. Bildiğiniz gibi Paşamız tamamen bu işin dışındadır."

Erdoğan, Dinçer konusunda da şunları söylemişti:
"Müsteşarımla ilgili yeni bilgiler vermişler. Şemdinli'yi benim müsteşarım idare etmiş. Benim memurum gelip Şemdinli'yi yönetemez. Bunu böyle bilin. Şemdinli'de de, şurada da, burada da atılacak adımları biz atarız. Kalkıp da 'Bu işte gene müsteşarın parmağı var' diye müsteşarımı yıpratma gayreti içine girmeyin. Ayıptır, bunlar çirkin şeyler."
Başbakanlık Müsteşarı Dinçer, Şemdinli iddianamesinin basına yansıması, Büyükanıt'a yönelik suçlamaların Genelkurmay Başkanı Özkök'ün Başbakan Erdoğan'la görüşmesine konu olması ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in savcı Ferhat Sarıkaya hakkında soruşturma başlatması sonrasında, ana muhalefet CHP tarafından iddianamenin arkasındaki yönlendirici isim suçlamalarına muhatap olmuştu. CHP lideri Deniz Baykal, hükümetin Emniyet İstihbaratı'nın başı Sabri Uzun'u görevden alması ardından, "Van-Ankara bağlantısının açığa çıktığını" ve işin bürokrasinin yüksek kademelerine dek uzandığını öne sürmüştü. Baykal, Dinçer'i mi kastettiğinin sorulması üzerine 'Ben söylemedim, siz dediniz' şeklinde konuşmuştu. Baykal, Dinçer'in 1995'te yazdığı bir makaleye atfen müsteşarın Cumhuriyet kazanımlarına karşı bir anlayışta olduğunu iddia etmişti.

Baykal'ın, Erdoğan yönetiminde en çok eleştirdiği isimlerin siyasi yönden Dinçer, ekonomik yönden de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan olduğu biliniyor.
Askeri kesimin Dinçer'le ilişkilerinin devlet görevi çerçevesinde, resmiyet düzeyinde olduğu biliniyor. Bununla birlikte, 23 Mart günü terörizm sempozyumunda karşılaşan Dinçer, Büyükanıt ve diğer kuvvet komutanlarının birbirleriyle nezaket çerçevesinde sohbet ettikleri de gözlenmişti.

Hükümete yönelik eleştirilere hedef haline getirilen Dinçer sessizliğini koruyor. Ancak Büyükanıt görüşmesi ardından Başbakan'a sorduğu soru, suçlamalardan ne kadar rahatsız olduğunu da gösteriyor.

murat yetkin/radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber