Akyel, Sayıştay'ın bütçe sunumunu yaptı

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "Raporların, hukuki ve teknik boyutlarını bilmeden veya gözardı edilerek yapılan değerlendirmeler, raporların asıl değerlendirilmesi gereken normal mecrasından uzaklaştırmaktır. Bu durum, raporlardan beklenen faydanın sağlanmasını gölgelemektedir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2013 17:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Akyel, Sayıştay'ın bütçe sunumunu yaptı

Akyel, Sayıştay'ın 2014 yılı bütçesinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumunda, Sayıştay'ın, anayasa ve mevzuat ile kendisine verilen, denetim, raporlama, yargılama ve görüş verme fonksiyonlarını yerine getirdiğini, bu fonsiyonları etkin şekilde yerine getirmeyi hedeflediğini söyledi.

Akyel, denetimlerin, Sayıştay Kanunu'nun öngördüğü şekilde uluslararası denetim standartları ve rehberler esas alınarak yapılacağından, ikincil mevzuat çalışmaları ve hizmet içi eğitim çalışmalarında Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatı denetim standartları ile AB'de uygulanan diğer ilkelerin gözönünde bulundurulduğunu belirtti.

Denetim standartlarının uygulanması ile Sayıştay'ın çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünlerin, hem uluslararası genel kabul görmüş standartlara uygun olarak üretilmesinin sağlandığını hem de yapılan denetimin bağımsızlığı, tarafsızlığının bir başka boyutta güvence altına alındığını kaydeden Akyel, "Bu bakımdan uluslararası denetim standartlarının kabulü ve uygulanması, Sayıştay'ın denetim faaliyetlerinin modernleştirilmesi sürecinde önemli bir adım olarak kabul edilmektedir" dedi.

Akyel, Sayıştay Kanunu gereği oluşturulan denetim standartları doğrultusunda, 2012 ve 2013 yılı yıllık denetim programlarının, TBMM'nin, kamuoyunun ve denetlenen kamu idarelerinin beklentileri de dikkate alınarak, yapılan risk analizleri doğrultusunda hazırlandığını ve yürürlüğe konduğunu ifade etti.

Akyel, 2012 yılı denetim programında 42 genel bütçeli idare, 53 üniversite olmak üzere 88 özel bütçeli idare, 8 düzenleyici ve denetleyici kurum, 64 il özel idaresi, 16 büyükşehir belediyesi, 14 büyükşehire bağlı idare, 41 büyükşehir ilçe belediyesi, 61 il belediyesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu, 16 kalkınma ajansı, 6 diğer kamu idaresi ile 97 kamu işletmesi ve bunlara bağlı iştiraklerin denetlendiğini ve raporlarının yazıldığını bildirdi. Akyel, 2013 yılı denetim programında ise denetim alanındaki kamu idarelerinden 44 genel bütçeli idare, 60 üniversite olmak üzere 98 özel bütçeli idare, 8 düzenleyici ve denetleyici kurum, 81 il özel idaresi, 16 büyükşehir belediyesi, 19 büyükşehire bağlı idare, 44 büyükşehir ilçe belediyesi, 64 il belediyesi, 4 ilçe belediyesi, 26 kalkınma ajansı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu, 7 diğer kamu idaresi ile 89 kamu işletmesi ve bunlara bağlı iştiraklerin denetim kapsamına alındığını kaydetti.

Siyasi partilerin mali denetimini yapmak üzere denetim grubu oluşturulduğuna işaret eden Akyel, partilerin kesin hesaplarının incelenmesine başlandığını kaydetti. Akyel, 2012 yılı hesaplarına ilişkin olarak 78 siyasi partiden 73'ünün kesin hesabının ilk incelemesinin yapılmak üzere Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan teslim alındığını, ilk incelemelerinin devam ettiğini vurguladı. Akyel, diğer 5 partinin kesin hesapları geldiğinde ilk incelemeye başlanacağını dile getirdi.

-"12 Eylül 2013'te TBMM Başkanlığı'na sunuldu"

Akyel, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Genel Uygunluk Bildirimi, Sayıştay Genel Kurulu'nun görüşü doğrultusunda, 2012 yılı Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu, Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu ve 146 adet kurum denetim raporunun ise Rapor Değerlendirme Kurulu'nun görüşü doğrultusunda, 12 Eylül 2013'te TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu bildirdi.

Sayıştay Başkanı Akyel, mahalli idare raporlarının ve KİT raporlarının, Rapor Değerlendirme Kurulu'nda görüşmeler tamamlandıktan sonra mahalli idare raporları ile ilgili meclislerine, KİT raporlarının TBMM KİT Komisyonu'na sunulacağını, kamuoyuna duyurulacağını vurguladı.

Sayıştay tarafından hazırlanan tüm raporların amaçları, nitelikleri, hazırlama süreci, kalite kontrol süreçleri, sonuçlandırılması gibi konuların, anayasadan başlayarak Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Sayıştay Kanunu başta olmak üzere yasal mevzuat ile düzenlendiğini belirten Akyel, "Sayıştay yaptığı denetim ve raporlama süreçlerinde, tüm işlerini bu hukuki ve mesleki teknik çerçevede tutmaktadır. Raporların, hukuki ve teknik boyutlarını bilmeden veya gözardı edilerek yapılan değerlendirmeler, raporların asıl değerlendirilmesi gereken normal mecrasından uzaklaştırmaktır. Bu durum, raporlardan beklenen faydanın sağlanmasını gölgelemektedir. Raporların içi boşaltıldı denilmesinin, aslında yasada yer alan kalite kontrol sürecinde bulunan dairelerin ve rapor değerlendirme kurulunun görüşleri doğrultusunda oluşturulan raporlardır " diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber