BDDK da başkan atama krizine gebe (mi?)

Haber Giriş : 31 Mart 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin'in görev süresi bugün doluyor. Ancak, hükümet tıpkı Merkez Bankası'nda olduğu gibi bu görev için Cumhurbaşkanlığı'na henüz atama kararnamesi sevk etmedi. Devlet Bakanı ve Başkan Yardımcısı Abdüllatif Şener de bir soru üzerine BDDK başkanlığı için hazırlanmış bir kararname bulunmadığını söyledi. Bu gelişme, Merkez Bankası'nda olduğu gibi bankacılık sektörünün düzenleyici ve denetleyici kurumunda da kısa süre de olsa 'vekil' döneminin yaşanmasına yol açacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) desteğinde uygulamaya konulan ekonomi programı öncesinde, ilk yapısal düzenleme sistemde kırılganlığı yüksek bankacılık sektöründen başlamış, ancak bu yapısal düzenleme batan beş bankayla birlikte yeniden gözden geçirilmiş, sisteme siyasi etkilerin sona erdirilmesi amacıyla özerk yapıda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu oluşturulmuştu. Kuruma ilk atamalar da 31 Mart 2000'de yapılmıştı.

Sektörde batan bankalar ile fırtınalı bir dönemin yaşandığı BDDK'da, ilk başkan koalisyon hükümeti döneminin Maliye Bakanı olarak görev yapan Zekeriya Temizel oldu. 2000 Kasım ve 2001 Şubat krizlerinin ardından, IMF ile yürütülen program sona erdilerek yeni program uygulamaya konuldu. Koalisyon hükümetinin ekonomi yönetimine Kemal Derviş'i getirdiği bu dönemde, BDDK Başkanı Temizel istifa etti. Temizel'den boşalan BDDK Başkanlığı'na Engin Akçakoca atandı.

Altı yıllık görev süresi var
İmar Bankası ile ilgili gelişmelerin sonrasında Akçakoca 5 Kasım 2003'te görevinden istifa etti. AKP hükümeti, bu göreve 29 Kasım 2003'te daha önce Halkbank Genel Müdürü olarak atadığı bankalar yeminli murakıbı kökenli Tevfik Bilgin'i getirdi. Yasada, BDDK başkanının altı yıllığına atanması hükmü yer alıyor. Ancak, fırtınalı dönem ve istifalar bu sürecin üç başkanla tamamlanmasına yol açtı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, bazı uygulamalarını geri çevirse de BDDK'nın ilgili olduğu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bilgin'in yeniden atanmasına sıcak bakıyor. Ancak, İmar Bankası batağını temizlemesine yönelik başarılı uygulamalarıyla TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın beğenisini kazandığı ve bu göreve getirilebileceği ifade ediliyor. Kararnamenin Cumhurbaşkanlığı'na sevkindeki gecikmenin kaynağının isim üzerinde uzlaşma sağlananaması olarak yorumlanıyor.

Bilgin'in yerine, halen ikinci başkan olarak görev yapan Ahmet Şirin'in vekâlet etmesi bekleniyor. Hükümetin atamada belirsizliğe meydan veren uygulaması kamuoyunda Merkez Bankası ile gündeme gelmiş ve tartışılmıştı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber