Belediye dikti, valilik söktü

Aydın Belediyesi tarafından il merkezine bağlı köylerin girişlerine dikilen tabelalar Aydın Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda kaldırılmaya başlandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2013 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye dikti, valilik söktü

Aydın Belediye Meclisi'nin 13 Ağustos 2013 tarihli ve 103 sayılı kararı ile Aydın merkeze bağlı 56 köyün yollarına ve köy girişlerine "T.C. Aydın Belediyesi ..... Köyü" yazılı taklar monte edilmişti. 2014 Mart ayında yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimi ile mahalle statüsüne kavuşarak, il merkezinde yeni kurulan Efeler Belediyesi'ne bağlanacak köylere bütçeden kaynak ayrılarak bir süre sonra sökülecek tabelaların dikilmesi tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Aydın Belediyesi'nin köylerin girişlerine monte ettiği tabelalar, Aydın İl Özel İdaresi tarafından sorumluluk sahası içerisinde izin alınmadan çalışma yapıldığı gerekçesiyle alınan karar doğrultusunda kaldırılmaya başlandı. Aydın'ın Büyükşehir olması nedeniyle tüzel kişilikleri Mart 2014'teki yerel seçimlerde sona ererek bağlanacakları ilçenin mahallesine dönüşecek köylere Aydın Belediyesi tarafından dikilen tabelalardan 5 tanesi İl Özel İdaresi, 8 tanesi ise Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından söküldü.

Aydın Belediyesi'nin Meclis kararı ile köylerin girişine astığı takların İl Özel İdaresi tarafından kaldırılmasının yasalarla desteklenmiş yatırım ve hizmetin engellenmesi anlamına geldiğini öne süren Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "6360 sayılı yasanın geçici 1. Maddesinin 18. Fıkrası köylere her türlü yatırım ve hizmetin Aydın Belediyesi tarafından yapılmasının önünü açmaktadır. Bazı kişi ve kurumların daha net anlaması adına 6360 sayılı yasanın geçici 1. Maddesinin 18. Fıkrası tam olarak şöyledir; 'Bu kanunun 1'inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında belirtilen illerdeki belediyeler yetkili organlarının kararıyla, bu kanunla sorumluluk alanlarına dahil edilen yerleşim yerlerine yetkisi dahilindeki her türlü yatırım ve hizmeti götürebilir' Yıllar sonra kaliteli hizmete kavuşan köylerimizin ve burada yaşayan vatandaşlarımızın alınan bu kararla mağdur edilmesi tam anlamıyla haksızlıktır" diye konuştu.

"HİZMET İÇİN HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLARIZ"

Aydın İl Özel İdaresi'nden yapılan açıklamada, "Aydın Belediyesi tarafından Aydın Merkez 56 köy yolu ve köy girişlerine asılan tabelalardan 13 adedi gerekli izinlerin alınmadan dikilmiş olması nedeniyle ekiplerimiz tarafından sökülmüştür. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre; yollar üzerinden yapılacak her türlü çalışma için o yolun bakım ve onarımdan sorumu idareden teknik olur alınması gereklidir. O yolda yapılacak çalışma ile trafik güvenliği tehlikeye atılabilir, şahıs yada kamu arazileri tecavüz edebilir, alt yapı yada üst yapılara zarar verilebilir. Bu sebeplerden dolayı yollar üzerindeki her türlü çalışma için yolun bakım ve onarım sorumluluğunu üstlenen İl Özel İdaremizden ve Karayolları'ndan izin alınması zorunludur. Şuanda Karayollarının ve İl Özel İdaremizin sorumluluk sahasında kalan 56 tabeladan 13'ü söküldü. Özel İdare olarak yasaları uygulamadığımız sürece biz suç işlemiz sayılırız. Dolayısıyla olayı müdahale etmek zorunda kaldık. Aydın'ın 490 köyünün tamamına eşit bir şekilde hizmet götüren Aydın İl Özel İdaresi'nin kamu hizmetini engelleme gibi bir çabası asla olamaz. Gerekli izinlerin alınması halinde biz hizmet için her türlü kolaylığı sağlarız" ifadelerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber