Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bütçesi komisyonda kabul edildi

Gümrük kapılarının modernizasyonu yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirildi, bütçeden tek bir kuruş harcama yapılmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2013 15:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bütçesi komisyonda kabul edildi

Hayati Yazıcı: 2014 Mali Yılı Bakanlığımız bütçesi, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederim

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı:

-"Büyükçekmece'de yapımına başlanan Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nü 2014 yılının ilk yarısında açmayı planlıyoruz"

-"Gümrük kapılarının modernizasyonu yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirildi, bütçeden tek bir kuruş harcama yapılmadı"

TBMM (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Büyükçekmece'de yapımına başlanan Halkalı Gümrük Müdürlüğünü 2014 yılının ilk yarısında açmayı planladıklarını bildirdi.

Yazıcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bakanlığının 2014 yılı bütçesine ilişkin sunumunun ardından milletvekilerinin sorularını yanıtladı.

Gümrük kapılarının modernizasyonunun yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirildiğini ve bütçeden tek bir kuruş harcama yapılmadığını belirten Yazıcı, bu harcamaların yüklenici tarafından yapıldığını söyledi.

Maketten satışlarların tüketici hukuku açısından önemli bir konu olduğunu ifade eden Yazıcı, bu alana getirdikleri düzenlemeye göre, inşaaat ruhsatı almamış bir inşaat firmasının kanunun çıkacağı tarihten itibaren maketten satış yapmasının söz konusu olmadığını dile getirdi. Yazıcı, bunun yanı sıra bağlı kredili inşaat işlemleri hariç, tüketicinin korunması açısından tamamlamayı garanti etmek için, sigorta müessesesi getirdiklerini kaydetti.

Yeni bakanlık binasının ilk olarak Gümrük Müsteşarlığı olarak planlandığını, ancak kendi bakanlığı döneminde müsteşarlığın bakanlığa dönüştüğünü hatırlatan Bakan Yazıcı, buna bağlı olarak personel sayısının arttığını, bu amaçla ilave binayı aynı arsa içerisinde yaptıklarını anlattı. Yazıcı, Ulus'taki tarihi binayı boşalttıklarını, o binadaki bir takım ünitelerin yeni yapılacak ilave binaya taşınacağını bildirdi.

-Habur Gümrük Kapısı

Irak'a açılan tek Gümrük kapısının Habur olduğuna işaret eden Yazıcı, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle, Suriye üzerinden Körfez ülkelerine yapılan ticaretin yönünün değiştiğini, bir kısmının Mersin'e, bir kısmının ise Habur kapısına kaydığını söyledi. Irak ile yapılan ticarette de genişleme olduğunu anlatan Yazıcı, dolayısıyla Habur Gümrük Kapısı'nın bu ticareti taşıma noktasında yetersiz kaldığını ifade etti.. Bunun yanı sıra Irak'ın da günlük kapasiteyi artırma noktasında direnç gösterdiğini belirten Yazıcı, oradaki günlük faaliyetleri maksimize etmek için yapılan görüşmeler sonucunda 2 bin aracın çıkış, 2 bin aracın girişi konusunda mutabaat sağlandığını dile getirdi. Birikim olduğu zaman karşı tarafla görüşüp günlük kapasiteyi 100-200 araç artırarak yığılmayı eritmeye çalıştıklarını ifade eden. Yazıcı, şöyle konuştu:

"Oraya yapılacak köprü tıkanıklığı aşma noktasında önemli işlevler yürütecek. Köprünün bir ayağı komşu ülkede olacak, o yüzden merkezi yönetiminin onayı olması lazım. Orada da bölgesel yönetimle merkezi yönetim arasında bir uzlaşma yoktu. Ama geçenlerde Irak merkezi yönetim hükümetinin bakanının Türkiye'yi ziyaret sırasında görüşmeler gerçekleşti. Bu köprünün yapılması konusunda bir mutakabakat gerçekleştirmek üzereyiz."

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sınır kapılarından Suriye'ye geçişlerine güvenlik gerekçesiyle izin vermediklerini, Suriye'den Türkiye'ye geçişe izin verdiklerini dile getiren Yazıcı, ticaretin de ara bölge denilen alanlarda araçtan araca aktarma şeklinde sürdürüldüğünü söyledi.

-Perakende Yasası

AVM'lerin düzenlemeye ihtiyaç duyulan bir alan olduğunu vurgulayan Yazıcı, bugüne kadar 3 tane tasarı hazırlandığını, ancak yasalaşmadığını anımsattı. Kendilerinin yaklaşık bir yıldır Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını ifade eden Yazıcı, bu şekilde hem organize perakendenin hem de geleneksel perakendenin düzenleneceğini kaydetti. Yazıcı, bu konudaki taslağın 1 ay önce görüşe açıldığını en kısa süre içerisinde son şeklini verip Meclis'e göndereceklerini bildirdi.

Yazıcı, Ahilik Haftası etkinlikleri için yapılan harcamalara ilişkin olarak da bu harcamaların bir kısmının bakanlık tarafından, bir kısmının ise ilgili paydaşlar tarafından yapıldığını kaydetti.

Mali tabloların verilmemesi eleştirilerine de cevap veren Yazıcı, "İstenen verilerin temin edilip verilmemiş olması dolayısıyla Sayıştay'ın rapor yazımında bir aksama olmamış. Maliye Bakanlığınca kurulan muhasebe sisteminde, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri için kurumsal bazda bilanço ve faaliyet sonuçları tablosunun doğru bir şekilde üretilmesinde sıkıntı var. 2013'te bunları verme imkanında olacağız" diye konuştu.

Büyükçekmece'de yapımına başlanan Halkalı Gümrük Müdürlüğünü 2014 yılının ilk yarısında açmayı planladıklarını anlatan Yazıcı, 217 dönüm olan alanı 450 dönüme çıkarma noktasında çalışmaların devam ettiğini, bu çalışmaları da yılbaşına kadar bitireceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumu'nun 2014 ylı bütçeleri kabul edildi.

Komisyonda daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2014 yılı bütçelerinin görüşmelerine geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber