YÖK'ü sınav değişikliğine zorlayan öğrenci, yılın bilinçli tüketicisi seçildi

Haber Giriş : 04 Nisan 2006 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) kendisini 7 yaşındaki çocukların oturduğu sıralara oturttuğu için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM) mahkemeye veren Talha İmamoğlu, sonunda hedefine ulaştı.

ÖSYM, Talha İmamoğlu gibi birçok kişinin davasını gerekçe göstererek sınav düzeninde değişikliğe gideceğini açıkladı. Tüketiciler Birliği ise bu yıl 6'ncısı verilen Tüketiciye Saygı Bilinçli Tüketici Ödülü'nü hak arama mücadelesinin farklı ve güzel bir örneğinin ortaya konulmuş olmasından dolayı Talha İmamoğlu'na verecek.

Zaman, Talha İmamoğlu'nun hak arama mücadelesini 30 Eylül 2004 tarihinde gündeme getirmişti. 1 metre 85 santim boyundaki İmamoğlu, ?50 santimetrelik sırada 3 saat boyunca fiziki işkence yaşadım. Sınavda başarısız oldum.? diyerek Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) mahkemeye vermiş ve 6 milyar 625 milyon Türk Lirası manevi tazminat istemişti. İmamoğlu'nun davası Danıştay'da devam ediyor. Davanın açıldığı tarihte üniversiteyi kazanamayan İmamoğlu, bir yıl sonra girdiği sınavda başarılı oldu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni kazandı. Sınava ilk girdiğinde anasınıfı öğrencilerinin oturduğu sıralarda sınava girdiğini hatırlatan İmamoğlu, ?2005 yılında ise Ataköy İlköğretim Okulu'nda sınava girdim. Eskisine göre sıralar daha iyiydi.? dedi. Hak arayışını sonuna kadar sürdüreceğini anlatan İmamoğlu, Türkiye'de aleyhte sonuç alması durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götüreceğini ifade ediyor. İmamoğlu, dilekçesinde şikayetini şu sözlerle dile getirmişti: ?Böylesine önemli bir sınavda çevre şartları çok önemli. Yeri geliyor salon görevlisinin yürüyüşü bile dikkatinizi dağıtıyor. Benim boyum 1,85 metre. 3 saat boyunca ayağım uyuşmuş vaziyette, kamburumu çıkartarak soruları cevaplamaya çalıştım. Sınavda belim tutuldu. 2 gün yattım. Başarısızlığımın temelinde de bu olay vardır. YÖK ve ÖSYM sınav yerlerinin fizikî şartlarını da düşünmek zorunda. Başarısızlığımdan YÖK sorumludur.?

ÖSS, ilkokul sıralarında yapılmayacak

ÖSYM ise sınav salonlarında ?'oturduğu sıraya sığamayan'', ?'gürültü nedeniyle sınavda dikkatini toplayamayan'' adayların dava açmaları üzerine bu tür sorunları çözmek amacıyla proje hazırlığına başladı. Projeyle, sınavlarda oturma düzeni ve hangi adaya hangi soru kitapçığının verileceği merkezden belirlenecek. Sınav yapılan bir sınıftaki sıraların yüksekliği, ?'sınıfın güneş durumu''nun adayı rahatsız edip etmeyeceği, sınav yapılan yerde gürültüye sebep olan inşaat bulunup bulunmadığı gibi birçok detaylı bilgiler, ÖSYM'de toplanacak ve ÖSYM bu verileri baz alarak sınav düzenleyecek. Böylece, ÖSYM zorunlu kalmadıkça havaalanı, inşaat yanındaki okulda veya ilköğretim öğrencilerinin okuduğu, küçük sıralar bulunan okulda sınav düzenlemeyecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, uzun boy konusunda şöyle konuşuyor: ?'Bazen sınavlarda seyrek de olsa çok küçük bir sıraya çok uzun boylu bir aday oturtulabiliyor. Bu da ciddi bir sorun hakikaten. Bu kadar uzun boylu birisini bacağının sığmadığı bir sıraya oturtmaya çalışırsanız, o kişi sınavda başarılı olamaz. Sırf çocuğu rahat etsin diye okula sıra bağışlayan veliler var. Diyor ki, okula bir sıra bağışlayayım, çocuğum o sırada sınava girsin, ondan sonra sıra sizin olsun.''

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber