Suriyelilere 'T.C. kimlik numarası verildiği' iddiaları

Vali Toprak: "İddia edildiği gibi ilimizde bulunan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası verilmemiştir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2013 18:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriyelilere 'T.C. kimlik numarası verildiği' iddiaları

İzmir Valisi Mustafa Toprak, ülkelerindeki iç çatışmadan kaçarak İzmir'e gelen Suriyeli sığınmacılara, "yerel seçimlerde oy kullanabilmelerine olanak tanımak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası verildiği" yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, "Anayasamız başta olmak üzere ilgili mevzuatımıza göre de bu hiçbir şekilde mümkün değildir. T.C. Kimlik numarası, ancak ve ancak sadece Türk vatandaşlarına verilmektedir" ifadelerini kullandı.

Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın ve yayın organlarında, "Vatandaş Suriyeliler", "Suriyeli Mültecilere Vali'den T.C. Numarası", "Suriyelilere Seçim Kimliği", "Devlet Memurundan Çarpıcı İtiraf, Suriyelilere Seçim Kimliği Veriliyor", "Suriyelilere T.C. Numarası", "İzmir'deki Suriyelilere Geçici Kimlik Numarası" başlıklarıyla haberlerin yer aldığının gözlemlendiğine işaret etti.

Bu haberlerde, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin, Anayasa ve kanunlardaki açık hükümlerin aksine, seçim ve oy verme işlemleriyle ilişkilendirildirir" nitelikte, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmayan içeriğe yer verildiğine dikkati çeken Toprak, şunları kaydetti:

"İddia edildiği gibi ilimizde bulunan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası verilmemiştir. Anayasamız başta olmak üzere ilgili mevzuatımıza göre de bu hiçbir şekilde mümkün değildir. T.C. kimlik numarası ancak ve ancak sadece Türk vatandaşlarına verilmektedir.

Dolayısıyla 'Suriyelilere Seçim Kimliği, 'T.C Kimlik Numarası veriliyor' şeklindeki haberlerin ve bu bilgileri dayanak yaparak oluşturulan fikir, yorum ve beyanatların Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve mevzuatları karşısında bilgisizlikten kaynaklandığı ya da hakikat dışı başka bir amaca veya amaçlara matuf olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Anayasamıza göre, T.C. vatandaşı olmayan hiçbir kimse ülkemizde yapılan ve yapılacak olan seçimlere katılma veya oy kullanma hakkına sahip değildir."

- " Yasal sığınmacılara ikamet tezkeresi veriliyor"

Toprak, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İzmir'e gelen Suriyeliler hakkında yapılan işlemler hakkında da şu bilgileri verdi:

"İlgili kanuni mevzuat hükümleri ve açıklayıcı genelgeler doğrultusunda, bin 468 Suriye vatandaşı ve refakatindekilere ikamet tezkeresi düzenlenmiş, 2013 yılı içerisinde ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak gelen ve yasa dışı göçmen konumunda olan 5 bin 404 Suriye uyruklu kişiye de yasal işlem yapılmıştır. T.C. Anayasamızda ve Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda da '18 yaşını doldurmuş, seçmen kütüğüne kayıtlı her Türk vatandaşı oy kullanma hakkına sahiptir' denilmektedir. Bu bağlamda T.C. vatandaşı olmayan hiçbir kimsenin oy kullanamayacağı açıktır ve aksinin olması hukuken mümkün değildir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Suriye sınırına yakın olan bölgelerde, kardeş ülke Suriye'de meydana gelen sıkıntılardan dolayı, ülkemize gelen insanların geçici konaklaması için her türlü altyapı imkanının sağlandığı çadır kentler oluşturmuştur. Dolayısıyla ilimize yasal olmayan yollarla gelen Suriyeliler tespit edilmesi halinde sınırda kurulu çadır kentlere yönlendirilmektedir."

Toprak, "ikamet tezkeresine" sahip yabancıların oy kullanmasının mümkün olmadığına dikkati çekerek, bu konuda yapılan haberlerin gerçekle uzaktan yakından ilgisinin olmadığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber