Müfettişler uyardı ama görevden alma olmadı

İhalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla 6 kişinin tutuklandığı MKE’de, Teftiş Kurulu’nun 2010 yılında iki kişi hakkında soruşturma başlattığı ancak yönetimce bu kişilerin görevinden alınmadığı öğrenildi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Kasım 2013 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müfettişler uyardı ama görevden alma olmadı

SERTAÇ KOÇ

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nda (MKE) bazı ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla gerçekleştirilen ve MKE Hurdasan İşletme Müdürü E.O. ve Pazarlama Müdürü D.A.'nın da aralarında bulunduğu 6 kişinin tutuklandığı, müdür yardımcısı B.T.'nin de savcılıktan serbest kaldığı operasyonun ardından, önemli bir bilgi günışığına çıktı. MKE Teftiş Kurulu'nun, sahte belgelerle zimmete para geçirildiği iddiası üzerine 2010'da başlattığı bir soruşturmanın raporunda, tutuklu müdür E.O. ve müdür yardımcısı B.T. hakkında "müdürlüğün idaresinde zaafiyet bulunduğu gerekçesiyle mevcut görevlerinden alınmaları gerektiğine" kanaat getirdiği ortaya çıktı. Ancak E.O. ve B.T. soruşturma raporuna karşın, dönemin MKE yönetimince görevlerinden alınmayarak bu görevlerini sürdürdü.

6 kişi işten çıkarıldı

MKE yönetimi aynı soruşturma kapsamında devlet memurluğundan çıkarılmaları istenen 6 MKE personeliyle ilgili kararı ise onayladı. Gözaltına alınanlardan MKE Hurda İşletmesi Müdürü E.O., Pazarlama Müdürü D.A. ile özel firma temsilcileri S.C., A.U., N.Y, İ.A. ve M.T.S. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında Hurdasan İşletmesi Müdür Yardımcısı B.T.de savcılık talimatıyla emniyette şüpheli olarak verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldı. Milliyet'in aldığı bilgilere göre, MKE'yi sarsan bu operasyonun ardından önemli bir bilgi daha gün ışığına çıktı. 2009 yılında MKE Hurda İşletmesi Mali İşler Müdürlüğü'nden emekli olan V.E., kurumdaki bazı personelin sahte belgelerle zimmete para geçirdiği ve bazı özel firma temsilcileri irtibata geçerek yolsuzluk yaptığı yönünde bir ihbar mektubu yazdı. MKE Taftiş Kurulu Başkanlığı da bu ihbar mektubu üzerine soruşturma başlattı.

Teftiş Kurulu'nda görevli 3 müfettiş söz konusu iddiaları yaklaşık bir yıl boyunca inceledi. İnceleme sonucu müfettişler 2010 yılında söz konusu iddialara ilişkin yaptıkları araştırmanın raporunu MKE Genel Müdürlüğü'ne sundu. Soruşturma raporunda, Hurdasan İşletmesi Mali İşler Müdürlüğü'nde görevli aralarında mali işler müdürü N.B., uzman K.Ö., şef S.K., memurlar Y.B. ve M.Y. ile işçi olarak görev yapan Ş.B.'nin, zimmete para geçirme, resmi evrakta sahtecilik ve örgüt kurmak suçlarından devlet memurluğundan çıkarılmaları istendi. Aynı soruşturmada Hurdasan Müdür Yardımcısı B.T.'ye ise "uyarma" cezası verilmesi istendi. Raporda personelin 296 bin 931 TL'yi zimmete geçirerek devleti zara uğrattığı ibaresine yer verildi.

Yönetim zafiyeti

Müfettişler soruşturma raporunda ayrıca, Hurda İşletmesi Müdürü E.O. ve yardımcısı B.T. hakkında ise derhal görevlerinden alınmaları kanaatine vardı. Raporda iki ismin görevden alınmalarının gerekçesi ise şöyle açıklandı:

"...Müdürlükte işlemlerin iç ve dış mevzuata uygun yürütülmesi konusunda gerekli kontrol sisteminin kurulamamış olmasının işletme müdürlüğünün sevk ve idaresinde zaafiyet bulunduğunu gösterdiğinden İşletme Müdürü E.O. ve İşlitme Müdür Yardımcısı B.T.'nin yönetimsel önlem olarak mevcut görevlerinden alınmalarının gerektiği kanaat ve sonucuna ulaşılmıştır" denildi.

Görevden alınmadı

Ancak dönemin MKE Genel Müdürü Ü.Ö. ise, Teftiş Kurulu'nun bu raporuna karşın E.O. ve B.T.'yi görevlerinden almadı. 2003 yılında MKE Genel Müdür Yardımcısı iken Hurdasan İşletme Müdürü yapılan E.O. ile yardımcısı B.T. bu karar üzerine görevlerini sürdürmeye devam etti. E.O. ve B.T.'yi görevlerinden almayan MKE yönetimi, soruşturma raporunda diğer personeller hakkında istenen devlet memurluğundan çıkarma cezasını ise onay verdi.

Ankara Cumhuriyet Başysavcılığı da, Teftiş Kurulu'nun raporu üzerine 2010 yılında adli soruşturma başlattı. Teftiş Kurulu Raporu'nda zimmete para geçirerek devleti zarara uğrattığı belirtilen personeller operasyon kapsamında tutuklandı. Mahkeme aşamasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan personellerin 3 ila 4 yıl arasında hapis cezası aldığı, davanın Yargıtay'da temyiz aşamasında olduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber