Gökçek'e imarda Bakan yetkisi

Haber Giriş : 07 Nisan 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da kurulacak yeni mini kent için Büyükşehir Belediye Başkanı'na, kanunla süper yetkiler tanındı

HÜKÜMET, Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu'nda değişiklik yaparak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e süper yetkiler tanıdı. Buna göre, proje alanı içerisindeki her ölçekteki imar planları belediyece yapılacak, yaptırılacak ve onaylanacak.

Daha önce bu yetki Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda bulunurken, yapılan değişiklikle Gökçek'e verildi. Böylece, imar planlarının yapılması ve tasdik edilmesi yetkisi doğrudan Gökçek'in oldu. Proje alanı içinde, her ölçekteki imar planları Gökçek tarafından karara bağlanacak.

Meclis Genel Kurulu'nda Gökçek'e süper yetkiler tanınan kanun tasarısı, muhalefetin eleştirilerine rağmen kabul edildi. Projeyle, geniş bir alana konut, iş merkezi, otel yapılacak.

Oy deposu olur

Yasaya göre, proje alan sınırlarındaki kentsel tasarım projeleri ile konut, sosyal donatı, çevre düzenlenmesi, teknik altyapı projeleri, müşavirlik ve kontrollük hizmetleri ile yapım dahil diğer işler belediye tarafından tespit edilecek ve yaptırılacak. Proje, müşavirlik ve kontrollük hizmetleri TOKİ ve belediye tarafından özel hukuk hükümlerine göre kurulacak şirketlere yaptırılabilecek.

Anavatan Partisi Mardin Milletvekili Muharrem Doğan, Kuzey Ankara Kent Girişi Esenboğa Protokol Yolu Projesi ile yaklaşık 400 bin metrekare alana 18 bin konutun yapılacağını ifade ederek, '7 bin konut hak sahiplerine, 7 bin konut müteahhitlere bırakılacak. 4 bin konut ve iş merkezinden 2 bini ise belediye ve TOKİ'ye kalacak. Bu proje ile Ankara, AKP'nin ve Melih Gökçek'in oy deposu haline getirilmek mi isteniyor?' diye konuştu.

İhale Yasası'na by-pass

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir de, bölgeyi Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kendisinin projelendireceğini ve kontrol edeceğini belirterek, 'Ortada büyük bir rant var. Projeyle, İhale Yasası'ndan kurtulunuyor. İhaleleri istediklerine verecekler. Denetim olmayacak' diye itiraz etti.

Proje ile birlikte her türlü imar planı yapma yetkisinin Gökçek'e verildiğine işaret eden CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek de, buna itiraz etti. Projeyle rant alanların yaratılacağına işaret eden Kepenek, 'Projenin yapılması, denetimi, büyükşehirlere bırakılıyor. O işler de hiç sağlıklı yapılmıyor' dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş de, 'Melih Gökçek'in önündeki bütün engelleri temizliyorlar. Birtakım rant yerleri var. Eşe dosta verecekler. Denetim yetkisi kalkıyor. Rant yerlerini sınırsız yetki ile verecekler' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı ise, bütün yetkilerin Gökçek'te toplandığını ifade ederek, 'Melih Gökçek Yasası çıkarıyoruz. Güç bende, yetki bende yasası yapıyoruz' diye karşı çıktı. Bu yasayla birlikte ilçe belediyelerin by-pass edildiğini vurgulayan Akıncı, tüm denetim yollarının ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. O bölgede büyük bir rantın oluşacağına işaret eden Akıncı, 'Sayın Gökçek de, 'Bir rant dağıtım mekanizması oluşacaksa, onun başında tek başına oturmak, kimseyi de karıştırmadan, neyi, nasıl istiyorsa öyle yapayım' demek istiyor. Biz, bu yasal düzenlemeyle kendisine bu kolaylığı da sağlıyoruz. Yani, bir anlamda diyoruz ki, 'Olur, hay hay; madem öyle istiyorsunuz öyle olsun, başka bir isteğiniz var mı' diyerek yasa çıkarıyoruz' dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber