Acil tedaviye yasa desteği

Haber Giriş : 10 Nisan 2006 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, acil ameliyat olması gereken ama izin alacak zamanı olmayan hastanın masraflarını Emekli Sandığı'nın karşılaması gerektiğine karar verdi. Harcanan para faiziyle birlikte hastaya ödenecek

Danıştay, tedavi için gittiği üniversite hastanesinde acilen ameliyata alınan bir emekli hastanın, 7 bin YTL'yi geçen masrafının Emekli Sandığı tarafından faiziyle karşılanması gerektiğine hükmetti.

Tüm acil hastaları yakından ilgilendiren davaya konu olay Eskişehir'de yaşandı. Dosyada yer alan bilgiye göre, uzun süredir kalp rahatsızlığı çeken ve Emekli Sandığı'na bağlı olan H.K. isimli bir hasta aniden fenalaştı.

H.K., evine en yakın sağlık kurumu olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanenin acil servisinde yapılan ilk muayenede H.K.'nın kalp krizi geçirdiği belirlendi. Doktorların isteğiyle acil olarak ameliyata alındı. Hastanın kalp ameliyatı için 4 kalem medikal malzeme gerekti. Ancak masrafı Emekli Sandığı'nın karşılanabilmesi için devlet hastanelerindeki kurulun onayı istenince H.K.'nın yakınları gerekli izni beklemeden malzemeleri temin ettiler.

Başarılı ameliyatın ardından kısa sürede iyileşen H.K. kendi karşıladığı 7 bin 221 YTL tutarındaki tedavi giderinin ödenmesini istediğinde Emekli Sandığı 'hayır' dedi. Mevzuata göre, yalnızca ayakta veya meskende tedavi halinde ilaç bedellerinin yüzde 20'sini karşılayabileceğini belirten Emekli Sandığı, masrafları ödemeyi kabul etmedi.

H.K. da, Ankara 5'inci İdare Mahkemesi'ne dava açarak, tedavi giderlerinin Emekli Sandığı tarafından karşılanmasını talep etti. Yerel mahkeme, hastanın talebini yerinde görünce bu kez dosya Emekli Sandığı tarafından temyiz istemiyle Danıştay'ın gündemine geldi.

Dosyayı inceleyen Danıştay ise hastanın ivedi olarak ameliyat edildiğine dikkat çekerek, tedavi giderinin faiziyle birlikte Emekli Sandığı tarafından H.K.'ya ödenmesi gerektiğine hükmetti.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber