Üniversite rüzgârdan elektrik üretecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2006 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Selçuk Üniversitesi'ndeki elektrik enerjisi ihtiyacının rüzgârdan karşılanması için sürdürülen ön çalışmalar son aşamaya geldi.


Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse, kampusün elektrik ihtiyacını karşılayacak rüzgar santralinin kurulmasından önce rüzgâr enerjisi potansiyelinin belirlenmesi için ölçümlerin yapıldığını, fizibilite çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

2002 yılında rüzgâr potansiyelini ölçmek için kampus yakınında bulunan 1240 rakımlı Yüv Tepe'ye 20 metrelik ölçüm cihazı kurulduğunu hatırlatan Yrd. Doç.Dr. Köse, ölçüm sonunda enerji üretimi için gerekli potansiyelin olduğunu gördüklerini vurguladı. 2004 yılında yeni araştırma projesi hazırladıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Köse, şöyle dedi:

?Yeni projede Konya'nın rüzgâr enerjisi potansiyelini ölçmek için çalışma yaptık. Aynı yıl içinde uluslararası standartlara uygun 40 metrelik ölçme cihazını yerleştirdik. Bu bölgenin ortalama rüzgar hızı 6 metre/saniye. Sahil bölgelerinde bu hız 7-8 metre/saniye civarındadır. Burası rüzgar enerjisi için orta kapasiteye sahip bölgedir. Bu nedenle rüzgâr santrali kurulabileceğine karar verdik. Kampusün yıllık yaklaşık elektrik tüketimi 12 milyon kilovat-saat (kWh) olarak hesaplanıyor. 5 megawatt'lık santral kurulursa Alaaddin Keykubat Kampusu'nün, 10 megawatt'lık bir santral kurulması halinde de kampusün yanı sıra Meram İlçesi'nde bulunan Tıp, İlahiyat, Eğitim Fakültesi ve ilçelerde bulunan meslek yüksekokullarının ihtiyacı karşılanabilir.?

Yrd. Doç. Dr. Köse, 5 megawatt'lık bir rüzgar santralinin maliyetinin 6.5 milyon Euro olduğunu vurgularken Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'ne sunulacak fizibilite raporunun bu ayın sonunda tamamlanacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Köse, rüzgâr türbini üreten yurt dışındaki firmalarla da görüşmeler yapıldığını, 10 megawatt gücündeki rüzg^r santrali için 12 milyon Euro'luk yatırımla 25 yılda 33 milyon Euro net kâr sağlanabieceğini ekledi. Türkiye'de çeşitli yerlerde 4 rüzgar santrali bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber