Kütçe nikah kıyan belediye başkanına, soruşturma

Haber Giriş : 10 Nisan 2006 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Demirbaş, Avusturya'nın başkenti Viyana'da geçen ay düzenlenen Avrupa Sosyal Formu'na 6 sayfalık ?Çok Dillilik Işığında Belediyecilik ve Yerel Yönetimler' konulu raporu sundu. Demirbaş, bu raporu nedeniyle İçişleri Bakanlığı'ndan gönderilen 2 mülkiye müfettişine ifade verdi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, 5 Şubat'ta belediyede 30 çiftin resmi nikahını Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe sorular da yönelterek kıydığı için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdi. Başkan Demirbaş, başsavcılığa Kürtçe nikahın yanı sıra ?Çok dillilik ışığında belediyecilik ve yerel yönetimler' raporuyla da ilgili ifade verdi.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, hakkındaki soruşturmayla ilgili yaptığı açıklamada, Viyana'da düzenlenen foruma ?Çok Dillilik Işığında Belediyecilik ve Yerel Yönetimler' konulu rapor sunduğunu, bu nedenle hakkında soruşturma açıldığını belirterek şöyle dedi:

?Çok dillilik raporum nedeniyle hakkımda daha önce soruşturma açılmış ve 2 mülkiye müfettişine ifade vermiştim. Bu ifadenin dışında çok dillik ışığında belediyecilik ve yerel yönetimler ile Kürtçe nikah kıydığım için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na da ifade verdim. Türkiye'de demokrasinin gelişmesi gerektiğine inanıyoruz. Yerelden evrensele gitmenin demokrasinin gelişmesini sağlayacağını düşünüyoruz. Bu inançla bunu yaptık. Çok kültürlülük ve kimliklilik çoğulcu demokrasinin olmazsa olmazıdır. Bizim temel yaklaşımımız, çok dilli belediyecilik mantığı çerçevesinde yerel hizmettir. Yöremizde kullanılan dil ile nikah yapılmasının daha etkili ve verimli olduğunu düşünüyoruz. Tabii bunun, resmi dilin yanı sıra olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü yerelden evrensele gitmek gerekiyorsa, yerel dillerin resmi dil ve evrensel dil ile birlikte kullanılması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle toplu nikahta hem Türkçe hem de Kürtçe konuştuk. Eğer Arapça bilen olsaydı, Arapça konuşmalarını isteyecektim.'' Başkan Demirbaş, Avrupa Birliği sosyal formuna verdiği raporunda, tek ulus, tek dil yaklaşımının terk edilerek Türkiye'deki belediyelerin özerkleştirilmesini ve bütün dillerde hizmet vermesini istemişti.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber