'Ziraat Bankası'na diğer bankalarla aynı şekilde davranıldı'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2006 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sisteminin önünün açık olduğunu söyledi.

Bilgin, yemin töreninin ardından gazetecilere açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

Tevfik Bilgin, atama kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra Bankacılık Kanunu'na göre yemin etmesi gerektiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

''Şu saat itibariyle yemin ettim ve bundan sonra görevimin başındayım. Aynı şekilde 2 yıl 4 ay önce de yemin etmiştim. Geçtiğimiz 2 yıl 4 ay içinde bankacılığımız çok büyük gelişme kaydetti. O günlerin tozlu, karmaşık, güvensiz ortamından geldiğimiz ortam bankacılık sistemi olarak gerçekten çok farklı bir ortamdır, çok farklı bir basamaktır. Sistemin önü açıktır. Bundan sonra da daha iyi günlerin bizi beklediğini söyleyebilirim.'' Görevde bulunduğu yaklaşık 2.5 yıla ilişkin bilgi veren Bilgin, göreve geldiği 1 Aralık 2003'ten itibaren ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle TMSF'nin BDDK'dan ayrıldığını, bunun getirdiği komplikasyonlarla baş edildiğini ve bunların başarıyla sonuçlandırıldığını kaydetti.

5 Temmuz 2004'te mevduattaki güvence sınırının 50 milyar liraya yani 50 bin YTL'ye indirilmesinin çok önemli bir dönemeç olduğuna işaret eden Bilgin, Bankacılık Kanunu ve Kredi Kartları Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

''SON ATAMAYLA BİZE İLTİFAT GÖSTERİLDİ''

Yapı Kredi Bankası ile ilgili süreçte bilinmezliğin çözümlenmesinin de önemli olduğuna işaret eden Bilgin, şöyle dedi:

''Bu dönemde azimle çalıştık, gayret gösterdik. Amacımız sizlere ve Türk halkına layık olmaktı. Marifet iltifata tabidir. Son atamayla bize bir iltifat gösterilmiştir, teveccüh gösterilmiştir. Biz de bundan sonra aynı azimle, aynı güçle, aynı hırsla başarılı işlevlerimizi, aksiyonlarımızı göstermeye çalışacağız.''

ZİRAAT BANKASI

Bilgin, Ziraat Bankası'na BDDK'nın para cezası vermesi ve bankanın eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de, BDDK olarak kurulduğu tarihten bugüne kadar kanunun verdiği yetkiyle hem idari hem de adli cezalar verdiklerini söyledi.

İdari cezadan kastın para cezası olduğunu belirten Bilgin, bunu çok sık yaptıklarını, bunun en önemli nedeninin de caydırıcılık etkisinin olması ve sektörü disipline etmesi olduğunu ifade etti.

Bilgin, bugün 10 bin YTL'lik cezanın belki çok küçük bir miktar olduğunu ama o banka için bir uyarı mekanizması görevi gördüğünü kaydederek, kendisinin banka ismi vermediğini, ancak soruya dair olarak, BDDK'da her işin 7 kişilik kurulun önüne gelmeden önce 3-4 aşamadan geçtiğini belirtti. Bilgin, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla kurul kendisine pişirilmiş bir yemeğin getirilmesini bekler. O noktadan sonra da takdirini ceza verme ya da vermeme yönünde kullanabilir. Bu olayla ilgili de böyle bir süreç izlenmiştir. Tüm bankalara nasıl davranılıyorsa aynı şekilde davranıldı. Diğer yandan aldığımız tüm kararlar idari yargıya tabidir, itiraza tabidir. Kararlardan memnun olmayanlar varsa buna mahkemeler nezdinde itiraz edip haklarını arayabilir. Bundan memnuniyet duyarız ama bizim aldığımız kararlarda doğruluğun veya güvenin tam olduğunu ifade etmek isterim. Yoksa kurulda saatlerce tartışılıp bu kararlar alınmaz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber